ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΧΟΥΝΤΑ
Η λέξη «Χούντα» προέρχεται από την Ισπανική λέξη «Junta». Στην έννοια «Χούντα», συγκαταλέγονται όλα ανεξαιρέτως τα ανελεύθερα και καταπιεστικά καθεστώτα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο ανήλθαν ή κατέλαβαν την εξουσία.
Ο όρος δικτατορία ή χούντα αναφέρεται στην απόλυτη εξουσία ενός ηγέτη ( του δικτάτορα) ή ομάδας που κυβερνά χωρίς να περιορίζεται από τους νόμους, το σύνταγμα, ή άλλους κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες του κράτους.
Κύριο χαρακτηριστικό της δικτατορίας είναι η συγκέντρωση της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας στο πρόσωπο του δικτάτορα, η οποία συνδυάζεται και με έλεγχο επί της δικαστικής εξουσίας. Οι δικτάτορες συνήθως αποκτούν την εξουσία μέσω πραξικοπήματος ή κατάργησης του ισχύοντος συντάγματος.
Στην νεότερη Ιστορία της η Ελλάδα είχε Στρατιωτική δικτατορία τα έτη 1967 έως 1974 και το καθεστώς εκείνο αναφέρεται ως η Χούντα των Συνταγματαρχών. Η περίοδος αυτή κράτησε ημερολογιακά από τις 21 Απριλίου 1967 μέχρι τις 23 Ιουλίου 1974, δηλαδή "επτά χρόνια" (οι οκτώ τελευταίοι μήνες της οποίας είναι γνωστοί και ως Χούντα του Ιωαννίδη) γι’ αυτό και η περίοδος αυτή αποκαλείται "επταετία".
Στις 21 Απριλίου του 1967 και ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές για τις 28 Μαΐου, επίορκοι αξιωματικοί του στρατού, με ηγέτη του κινήματος τον Συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο, και συμμετοχή του Ταξίαρχου Στυλιανού Παττακού και του Συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου, ομάδας αξιωματικών του στρατού ξηράς, κατέλαβαν την εξουσία με πραξικοπηματικό κίνημα, το οποίο οι ίδιοι ονόμαζαν «Εθνοσωτήριον Επανάστασιν» ή «Επανάσταση της 21ης Απριλίου»
Η επταετία για την ελληνική ιστορία είναι το απόλυτο μνημείο ανελευθερίας και λογοκρισίας στον τύπο, στην μουσική, στο θέατρο στον κινηματογράφο στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.
Η κυβέρνηση αποφασίζει και διατάσσει να απαγορευθεί η κυκλοφορία 800 βιβλίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Η "πολιτιστική" προσφορά της χούντας ήταν οι τηλεοπτικές προβολές του Παπαδόπουλου και του Παττακού να χορεύουν τσάμικα, να τσουγκρίζουν αυγά, και να διοργανώνουν κακόγουστες φιέστες στο Καλλιμάρμαρο.
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Η εξέγερση του πολυτεχνείου ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και η αρχή της πτώσης για την χούντα.
Στις 14 Φεβρουαρίου 1973 ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο ζητώντας την κατάργηση νόμου που προέβλεπε την αναγκαστική στράτευση όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση. Η χούντα δίνει εντολή στην αστυνομία να επέμβει στο Πολυτεχνείο, παραβιάζοντας έτσι το πανεπιστημιακό άσυλο. 11 φοιτητές συλλαμβάνονται και παραπέμπονται σε δίκη. Τα γεγονότα αυτά γίνονται η αφορμή στις 21 Φεβρουαρίου τρεις με τέσσερις χιλιάδες φοιτητές της Νομικής να καταλάβουν το κτήριο με τα ίδια αιτήματα των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Την επόμενη ημέρα έγινε η αποχώρησή τους, που συνοδεύτηκε από συγκρούσεις με την αστυνομία και τραυματισμούς. Στις 20 Μαρτίου κατέλαβαν για δεύτερη φορά το κτήριο της Νομικής. Η αστυνομία επενέβη, παραβιάζοντας ξανά το πανεπιστημιακό άσυλο. Η κατάληψη έληξε με τραυματισμούς καθώς και συλλήψεις φοιτητών, οι οποίες συνοδεύτηκαν φυσικά με τα απαραίτητα -για την χούντα- βασανιστήρια. Ο δρόμος για το Πολυτεχνείο είχε ανοίξει...
Στις 14 Νοεμβρίου οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προάυλιο του Πολυτεχνείου και αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα. 'Οσο περνούσε η μέρα άρχισαν να μαζεύονται περισσότεροι φοιτητές και πλήθος κόσμου ώσπου αποφασίστηκε κατάληψη και οι πόρτες έκλεισαν.
Η χούντα επιτέθηκε, αρχικά με αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας χρήση όπλων και δακρυγόνων.
Οταν ο δικτάτορας διαπίστωσε ότι η αστυνομία δεν μπορούσε να μπει στο Πολυτεχνείο, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το στρατό.
Στις 3 π.μ το άρμα που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική πύλη έλαβε εντολή να εισβάλλει. Οι φοιτητές στέκονταν στο προαύλιο και τραγούδαγαν τον εθνικό μας ύμνο.Το τάνκ εισέβαλε στο πολυτεχνείο γκρέμισε την μεγάλη πύλη παρασέρνοντας και μια κοπέλα που ήταν σκαρφαλωμένη στον περίβολο κρατώντας την ελληνική σημαία.
Οι φοιτητές έτρεχαν πανικόβλητοι σε όλο το προαύλιο, αλλα οι αξιωματικοί τους έπιαναν και με βίαιο τροπο τους απομάκρυναν απο το κτίριο.Επίσης σκοπευτές της αστυνομίας από τις γειτονικές ταράτσες πυροβολούσαν τους φοιτητές.
Οι νεκροί επίσημα ανήλθαν σε 24 άτομα. 'Όμως τα θύματα πρέπει να ήταν περισσότερα, διότι πολλοί βαριά τραυματισμένοι, για να διαφύγουν τη σύλληψη, δεν πήγαν σε δημόσια νοσοκομεία.
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ
Ο κόσμος σταμάτησε απο εκείνη την ημέρα να φοβάται και πήρε θάρρος.Η δικτατορία κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου 1974. Στις 30 Δεκεμβρίου δικάστηκαν οι κατακτητές και το δικαστήριο όρισε ένοχους τους 20 από τους 32 αξιωματικούς.
Ακόμα και σήμερα έχουν μείνει στην ιστορία τα ονόματα τον παιδιών που βοήθησαν να σωθεί η πατρίδα μας από την σκλαβιά.Έτσι λοιπόν στα περισσότερα σχολεία γιορτάζουμε μέχρι σήμερα την 17 Νοέμβρη προς τιμή αυτόν τον παιδιών αλλά και των υπολοίπων που έδιωξαν την χούντα απο την πατρίδα μας.
Από την Ελευθερία, την Ηρώ Π. και την Μυρτώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου