Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Οι Πυγμαίοι

Ομαδική εργασία (Άννα-Μαρία, Αναστασία, Ελευθερία, Ηρώ Π., Κωνσταντίνος)


Οι πυγμαίοι είναι μια φυλή της κεντρικής Αφρικής. Κατοικούν κατά μικρές ομάδες στις πιο απρόσιτες ζώνες των Ισημερινών δασών της ηπείρου, από την Γκαμπόν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Καμερούν έως την Ουγκάντα, τη Ρουάντα και το Μπουρουντί.

Ζουν σε στρατόπεδα, που αποτελούνται από καλύβες, που έχουν σχήμα μισού κύκλου, σε μικρές ομάδες και είναι περίπου 130.000 άτομα. Είναι από τους αρχαιότερους λαούς της Αφρικής. Υπάρχουν από την αρχαιότητα περίπου από την εποχή του Ομήρου. Οι αρχαίοι αιγύπτιοι τους γνώριζαν από το 3.000 π.Χ. και τους ονόμαζαν Άκα. Αντίθετα οι Έλληνες τους ονόμαζαν Πυγμαίους επειδή ήταν μικρόσωμοι σαν μία πυγμή. Το σαγόνι τους είναι πεταχτό και η επιδερμίδα τους καστανόμαυρη.



Ονομάζουν τον εαυτό τους "παιδιά του δάσους", επειδή παίρνουν από αυτό ό,τι χρειάζονται και στην ποσότητα που χρειάζονται. Θεωρούν, ότι το δάσος στο οποίο ζουν είναι ιερό. Τρέφονται από το κυνήγι και κατασκευάζουν τις καλύβες από κλαδιά και φύλλα δέντρων. Το ύψος τους, δεν ξεπερνά το 1,45 και το βάρος τους τα 40 κιλά. Κάνουν τις δουλειές αργά το βράδυ ή πολύ νωρίς το πρωί όταν δεν έχει πολλή ζέστη και υγρασία. Αλλάζουν περιοχές συχνά όταν δεν βρίσκουν τροφή και μετακινούνται σε νομάδες. Κάθε δύο μήνες αλλάζουν μέρος.



Είναι πολύ καλοί κυνηγοί. Κυνηγούν σε ομάδες αντιλόπες και ελέφαντες. Τα παιδιά και οι γυναίκες φτιάχνουν τις καλύβες, ψαρεύουν και μαζεύουν καρπούς από τα δέντρα.



Τους αρέσει η μουσική και ο χορός. Χρησιμοποιούν τύμπανα που τα φτιάχνουν από δέρματα ζώων και όταν τραγουδούν βγάζουν κραυγές ζώων.



Αν και ορισμένοι ανθρωπολόγοι κατέτασσαν παλαιότερα όλους αυτούς τους λαούς σε ένα κορμό της μαύρης φυλής, με τα σύγχρονα δεδομένα τα μοναδικά χαρακτηριστικά που είναι κοινά σε όλους τους Πυγμαίους είναι το χρώμα του δέρματος και το χαμηλό τους ύψος.



Οι γειτονικοί λαοί τους θεωρούσαν κατώτερους και αναξιόπιστους. Γι’ αυτό έχουν πέσει θύματα βίας κακοποίησης και αρπαγής οργάνων. Οι δύο κύριες ομάδες Πυγμαίων είναι οι Μπαμπούτοι και οι Μπαμπίνγα.

Οι Πυγμαίοι λατρεύουν ένα και μοναδικό θεό, που τον ονομάζουν Χρβούμ.

Τους νεκρούς το βάζουν σε σπηλιές και σε κουφάλες δέντρων.Οι Πυγμαίοι υιοθέτησαν τη γλώσσα των πληθυσμών Μπαντού, με τους οποίους βρίσκονται σε επαφή.Διακρίνονται πολύ για την ποίηση τους και τους μύθους τους.



Σήμερα ο πληθυσμός των Πυγμαίων έχει περιοριστεί πολύ κυρίως λόγω των εμφυλίων πολέμων αλλά και της αποψίλωσης των δασών.



12 σχόλια:


  1. με σωσατε τελευταια στιγμη ευχαριστω !!!!!!!!

    Υ.Γ Το κειμενο σας ειναι πολυ καλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και εγω σας ευχαριστω πολυ πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αλλα δεν μου αρεσει sorry

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. gia thn akreivia einai teleio sas euxaristo poli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σας εφχαρυστουμαι πωλη δαιν θα καναμαι τοιπωτα χορης αισας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΟΛΎ!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή