Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Η έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. και η καταστροφή της Πομπηίας

(Ομαδική εργασία)
Ο Βεζούβιος είναι ένα βουνό-ηφαίστειο στις δυτικές ακτές της Ιταλίας και σε απόσταση 12 χλμ. από τη Νάπολη.
Στους πρόποδες του βουνού, στις ακτές της Καμπανίας, κοντά στην σημερινή Νάπολη, κτίστηκε από τους Έλληνες τον 5ο αιώνα η Πομπηία.


Ο Βεζούβιος, όπως φαινόταν από την Πομπηία


Ο Βεζούβιος, όπως φαίνεται από την σημερινή Πομπηία

Η Πομπηία ήταν μία όμορφη και πλούσια αστική πόλη, προς την πλευρά της Τυρρηνικής θάλασσας. Ο πληθυσμός της έφτανε τους 20 με 30 χιλιάδες κατοίκους. Η τοποθεσία της και το κλίμα της ήταν περίφημα, πράγμα που την έκανε το καλύτερο θέρετρο της αρχαίας Ρώμης. Πολλοί πλούσιοι Ρωμαίοι είχαν χτίσει πάνω στους σκεπασμένους με αμπέλια λόφους της, όμορφες εξοχικές επαύλεις, τις οποίες στόλιζαν με διάφορα έργα τέχνης.



Μέχρι την έκρηξη του 79 μ.Χ. θεωρούσαν τον Βεζούβιο ένα απλό βουνό. Ο Στράβωνας λέει ότι ήταν ένα απλό όμορφο βουνό, σκεπασμένο με ωραίους αγρούς, εκτός από την κορυφή του που ήταν επίπεδη, μαύρη και σκεπασμένη εδώ και κει και γι' αυτό είχαν βγάλει το συμπέρασμα πως το βουνό είχε πάρει κάποτε φωτιά και είχε καεί, αλλά η φωτιά έσβησε, επειδή έλειπε το καύσιμο υλικό .



Πριν την έκρηξη ο Βεζούβιος απέφερε πολλά χρήματα στην Πομπηία λόγω του εύφορου εδάφους γύρω του. Όμως, αν και το έδαφός του έμοιαζε με παράδεισο, στην πραγματικότητα ήταν ένας εφιάλτης διότι ήταν ένα ενεργό ηφαίστειο, μόνο που οι κάτοικοι δεν το ήξεραν, αφού βρισκόταν σε "ύπνωση".

Η πρώτη έκρηξη του Βεζούβιου, σύμφωνα με τους ιστορικούς, που κατάστρεψε ολοκληρωτικά και εξαφάνισε μέσα στις λάβες της τρεις μεγάλες πόλεις, την Πομπηία, το Ηράκλειο και τις Σταβίες, έγινε το 79 μ.Χ.



Το 63 μ.Χ., δηλαδή δεκάξι χρόνια πριν τη μοιραία έκρηξη, είχε σημειωθεί ένας τρομερός σεισμός που ισοπέδωσε πολλούς οικισμούς, προειδοποιώντας για την έκρηξη του ηφαιστείου. Η ιστορική έκρηξη σημειώθηκε στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ., αποδεικνύοντας ότι ο Βεζούβιος κάθε άλλο παρά ανενεργός ήταν.

Εκείνο το πρωινό η έκρηξη του ηφαιστείου ήταν τόσο δυνατή, που απελευθερώθηκαν από τον κρατήρα αέρια, ελαφρόπετρα και άλλα θραύσματα, κρύβοντας τον ήλιο περίπου για δύο μέρες.
Στην αρχή της έκρηξης ακούστηκε μια δυνατή βοή και έγινε ένας δυνατός σεισμός. Αμέσως μετά σηκώθηκε ένα φοβερό σύννεφο στάχτης, το οποίο σκέπασε την πόλη σε ύψος ενός μέτρου.



Μόλις αντιλήφθηκαν οι κάτοικοι την έκρηξη, άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι. Μερικοί πρόλαβαν και έφτασαν στα καράβια, αλλά ο Βεζούβιος είχε ήδη δημιουργήσει παλιρροϊκά κύματα.

Μετά από το σύννεφο της στάχτης άρχισαν να πέφτουν πάνω στην πόλη ηφαιστειακά πετρώματα που την σκέπασαν σε ύψος περισσότερο από τρία μέτρα.


Στην συνέχεια, πάνω από αυτά έπεσε νέο στρώμα από στάχτη και πέτρες. Η λάβα, η στάχτη και η φωτιά κατέστρεψαν τα πάντα μέσα σε λίγες ώρες.



Οι 2.000 κάτοικοι, που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν, έπαθαν ασφυξία από τα αέρια, ενώ μέχρι το βράδυ η τραγωδία είχε ολοκληρωθεί με την κατάρρευση των εσωτερικών τοιχωμάτων τού ηφαιστείου, απ’ όπου ξεχύθηκε η ηφαιστειακή λάβα που «καταβρόχθισε» ό,τι υπήρχε στο πέρασμά της. Όσοι δεν είχαν προλάβει να φύγουν, κρύφτηκαν στα σπίτια τους. Όμως κάηκαν όλοι, διότι η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 250 βαθμούς Κελσίου. 




Ολόκληρη η πανέμορφη ρωμαϊκή πόλη, με τις επαύλεις και τα πολύτιμα έργα τέχνης που τις στόλιζαν, την αγορά, τους πολυάριθμους ναούς, το μικρό και το μεγάλο θέατρο, τις αψίδες, τις κρήνες και τα καταστήματα, θάφτηκε για πάντα από 20-30 μέτρα στάχτης, λάβας και ελαφρόπετρας.

Έτσι η Πομπηία ξεχάστηκε από τους ανθρώπους, και τους επόμενους αιώνες κανείς δεν ήξερε για την ύπαρξή της. Το 1592 όμως, τμήμα της αρχαίας πόλης ανακαλύφτηκε τυχαία όταν γίνονταν εργασίες για να κατασκευαστεί το υπόγειο υδραγωγείο της πόλης Τόρε Ανουντσιάτα που βρίσκεται εκεί κοντά.

Η αξία των ερειπίων της Πομπηίας είναι ασύγκριτα μεγάλη, γιατί μας έδωσε μια ιδέα ρωμαϊκής πόλης. Οι ανακαλύψεις αυτές τράβηξαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον, Ποιητές, πεζογράφοι, καλλιτέχνες και γενικά ολόκληρος ο κόσμος στράφηκε προς την Πομπηία.


Άλλες μεγάλες εκρήξεις του Βεζούβιου έγιναν το 1794, το 1872 και το 1906, που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και θανάτους πολλών ανθρώπων σε άλλες πόλεις.

Τη μορφή και τη διαμόρφωση που έχει σήμερα ο Βεζούβιος την πήρε μετά από την έκρηξη του 79 μ.Χ. Έχει τρεις κορυφές: Την Σόμμα (βόρεια), τον καθαυτό Βεζούβιο (νότια) και το Οτταγιάνο ανάμεσα. 
Σήμερα, ο καθαυτό Βεζούβιος έχει περιφέρεια βάσης 45 χιλιόμετρα και η διάμετρος του κρατήρα του είναι 570 μέτρα περίπου. Έχει ύψος περίπου 1.800 μέτρα.



Η περιοχή γύρω από τον Βεζούβιο, σήμερα, είναι πυκνοκατοικημένη, διότι το ηφαιστειογενές έδαφος του βουνού είναι εξαιρετικά εύφορο. Οι πλαγιές του βουνού είναι κατάφυτες από κήπους και αγρούς. Το θαυμάσιο κρασί που παράγεται εκεί, το "Λάκριμα Κρίστι" (Δάκρυα του Χριστού), είναι περιζήτητο.

Και δύο χειρόγραφα:




(Συμμετείχαν οι:
Αναστασία, Άντι, Κατερίνα, Όλγα, Νικόλ, Άννα-Μαρία, Ελευθερία, Μαρκέλλα, Χριστίνα, Παντελής, Mesinio Rambo, Ηρώ, Μυρτώ, Κώστας)

Πηγές: 
el.wikipedia.org - 1
el.wikipedia.org - 2

126 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Μαλλον καποιος ιταλος μαθητης που κανει μαθηματα στην Ελλαδα και ειχε πληροφοριες

      Διαγραφή
    2. Όχι, βρε παιδί μου! Μαθητής της τάξης ήταν! Το Mesinio rambo το είχε γράψει για πλάκα!

      Διαγραφή
  2. ποποπο παναγια παγωσαν οι καημενοι ανθρωποι κριμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι, όμως, όλοι για να τους λυπηθούμε! Πολλοί από όσους πέθαναν, ήταν από την απληστία τους να καθυστερήσουν για να πάρουν μαζί τους όσο περισσότερα πράγματα μπορούσαν (αντί να τρέξουν να σωθούν)...

      Διαγραφή
    2. ΔΕΝ ΠΑΓΩΣΑΝ. ΚΑΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΥΡΟΚΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ. ΤΑΧΕΙΣ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ

      Διαγραφή
    3. Έλεος τρόλλαρε ο άνθρωπος(ελπίζω).

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστω πολυ !!!!! Με βοηθεισαν πολυ !!!!!

      Διαγραφή
  3. ΠΗΓΕ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΟΥ ΕΚΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τι ειναι ο μεσινιο ραμπο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Efxaristo!8a ta graψo stin ergasia tou sxoliou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρόμαστε (ο δάσκαλος και τα παιδιά που το έγραψαν) που σε βοηθήσαμε!!!

      Διαγραφή
    2. σας ευχαριστω πολυ ειστε πολυ καλοι εγραψα 10 με τονο!!!!!!!!!οι καλυτεροι που λεμε!!!!

      Διαγραφή
  6. ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΑΤΕ ΠΟΛΥ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΑ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το εγραψα στην εργασια μου και πηρα 10!!!!!!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ !!!!!!!! Με βοηθησατε απίστευτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και γω 10!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αμαν τι ειναι ολα αυτα , καταστροφη με τα ολα της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αμααααααααααααααααααααααν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αμαααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φανταστική δουλεια!Έψαχνα εδώ και πολύ ώρα πληροφορίες σχετικά με την έκρηξη όμως έβρισκα μόνο πληροφορίες για το ηφαίστειο!Και πάλι ευχαριστώ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ωραιο κι εγω δεν πηρα μονο 10 αλλα και την εργασια μου την εβαλαν στον πινακα ανακοινωσεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. κι εγω πηρα 10 αλλα και την εργασια μου την εβαλαν στον πινακα ανακοινωσεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΠΗΡΑ 5 ΧΑΛΙΑ ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ SITE ΠΑΙΔΙΑ ΣΚΕΤΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν μας το έλεγες από πριν, θα ενημερώναμε τον δάσκαλό σου και θα σου έβαζε 10... Να μας το έλεγες μόνο...

      Διαγραφή
  16. Απαντήσεις
    1. εγω δεν εχω παρει ποτε 10 και πιστευω τουχρονου στο γυμνασιο να παρο 14 χαχαχαχαχαχαχα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  17. Εγώ είχα άσκηση στη Γεωγραφία και αυτή η ανάρτηση με βοήθησε πολύ!!!!!!!
    Σας ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. τα εγραψα ολα αυτα και πηρα 10 στην εργασια του σχολειου μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ευχαριστω πολυ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. στοίχημα ότι οσοι λενε πως εχουν τετοια εργασια στη Γεωγραφια πανε εκτη (ΣΤ')!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. με βοήθησε πολύ! εχω μία εργασία και αυτά τα κείμενα με βοήθησαν παρα μα πάρα πολύ!η κυρία μου θα ευχαριστηθεί πολύ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ναι και εγω γι'αυτο ειμαι εδω ΣΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. σας ευχαριστω παιδια με βοηθησατε παρα πολυ σιγουρα θα παρω 10!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ευχαριστω πολυ ειμαι σιγουρη πως θα παρω 10*-* Και η Γεωγραφια ειναι το χειροτερο μου μαθημα!!Μεχρι χθες τωρα απεκτησα ενα ενδιαφέρον !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να σε βοηθήσει αυτή η ανάρτηση να αγαπήσεις την Γεωγραφία, ένα από τα πιο όμορφα μαθήματα (είναι δυνατόν να μην είναι ωραίο να μαθαίνεις πώς είναι και πώς ζουν οι άνθρωποι στον υπόλοιπο κόσμο;) !

      Διαγραφή
  24. poly kales plhroforeies eyxaristo gia thn etoimh ergasia xexexe!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Σας ευχαριστω που μας βοηθατε εμας τα παιδια και ετσι μπορυμε να εχουμε τις ασκησεις μας ετοιμες και χωρις λαθη!!Αυτη η αναρτηση μπορει να σε βοηθησει να καταλαβεις τι ειναι Γεωγραφια!!Φαντασια.Αυτο ειναι η Γεωγραφια!Και παλι συνχαρητηρια για την αναρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. με βοηθεισατε πολυ ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ. ΕΧΕΤΕ ΓΡΑΨΕΙ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΑΥΤΑ ΞΕΡΕΤΕ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ! ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ. Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ! ΒΑΣΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ... ΤΟ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΜΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΧΑΡΙΣΕΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ! ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΠΑΡΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΕΔΩ! ΜΠΩΡΩ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΩ ΤΟ BLOG ΣΑΣ ΣΕ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ, ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΜΟΥ!
    ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΣΤ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστούμε πολύ (μα πάρα πολύ!) για τα γλυκά σου λόγια! Και εγώ και τα παιδιά μου της ΣΤ΄ (Τα περσινά! Τώρα είναι γυμνασιάκια!) που έγραψαν την εργασία χαιρόμαστε πολύ που σε βοηθάει το blog μας!

      Διαγραφή
    2. συγχαρητήρια στη τάξη σας

      Διαγραφή
  28. τελειο θα το βαλω κι εγω στην εργασια μου για την εκρηξη του βεζουβιου!! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ο Βεζούβιος είναι ένα βουνό-ηφαίστειο στην Ιταλίας.Η πρώτη έκρηξη του κατάστρεψε την Πομπηία, το Ηράκλειο και τις Σταβίες το 79 μ.Χ.
    Μερικοί έζησαν, αλλά πολλοί σκοτώθηκαν.Η πόλη θάφτηκε από 20-30 μέτρα στάχτης, λάβας και ελαφρόπετρας.
    ετσι θα ήταν πιο σύντομο, αλλά ευχαριστώ.είχα εργασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, εμείς γράψαμε λίγο παραπάνω (και το κάναμε και εικονογραφημένο)!

      Διαγραφή
  30. Είχα αυτή την εργασία για το Πάσχα και σήμερα την έκανα. Ανακάτεψα τις πληροφορίες και είμαι εντάξει, πολύ καλή δουλειά.
    ΟΥΠΣ, κάτι ξέχασα. Η εργασία ήταν για τον Βεζούβιο ή για την Αίτνα
    Το βλέπω το 10 (στα είκοσι)!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. γράφει τέλια πράματα και τέλιες εικόνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ευχαριστω με βοηθησες πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Μπραβο σας με βοηθησατε στην εργασια μου για το σχολειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. στοιχημα οσοι μπηκατε εδω ειστε ΣΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Γεια σας με βοηθησατε παρα πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Σας ευχαριστώ με βοηθήσατε πολύ για
    την εργασία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. κι εγω παω Στ` ταξη και η ασκηση αυτη ειναι στο τετραδιο εργασιων γεωγραφιας σελ. 23 ασκ. 4!!!!!
    Μου πηρε τρεις σελιδες για να το γραψω!!
    Αλλα με βοηθησε πολυ!!Σας Ευχαριστω ολους !!!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Πολη καλη η εργασια στην γεωγραφια κανουμε για την εκρηξη του Βεζουβιου.....με βοηθησε πολυ ευχαριστω!!!!Αλλα εχει πολλες λεπτομεριες αλλα δεν πειραζει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. thanks ειναι τελειο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. mia apotyxia einai alla xrisimi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Και εγώ συγουρα θα πάρω καλό βαθμό Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. και εγω εκτη παω! ξερω πολλα πραματα όμως για τον βεζουβιο όχι πολλα!ευχαριστω πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. ΓΕΙΑ ΣΑΣ!Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ΠΟΛΥ! ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΟΥ !ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΣΕ ΤΟΝ ΓΟΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΟΝΙΟΣ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!ΓΕΙΑ ΣΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρόμαστε που βοηθάμε, αλλά δώσε μας ένα link με το βίντεό σας! (Μήπως είναι ένα βίντεο που είδαμε στο youtube από την Ε΄ του 30ου Δ.Σχ. Πειραιά; Περιμένουμε απάντηση!

      Διαγραφή
    2. eyxaristo para ma para poli eixa tes kai egraca 10 !!! pite mas kai alla ua ta xriastoyme olloi ok?

      Διαγραφή
  44. Το έγραψα στην εργασία της Γεωγραφίας !!!
    Πάρα πάρα πάρα πολύ χρήσιμο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. σας ευχαριστω πολυ που φτοιαξατε αυτο το σιτε! το χρειαζομουν για μια σχολεικη εργασια! και ο δασκαλος μου εβαε 20/20!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. σας ευχαριστω πολυ που φτοιαξατε αυτο το σιτε! το χρειαζομουν για μια σχολεικη εργασια! και ο δασκαλος μου εβαε 20/20! και παλυ ευχαριστω! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. με βοηθησε πολυ στην εργασια μου ...ευχαριστω πολυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Είχα μια εργασία πάνω σε αυτό το θέμα και με βοήθησε πολύ,ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. παω στ ταξη και ειχαμε στο τετραδιο εργασιων σελ. 23 ασκ.4 να βρουμε πληροφοριες για την έκρηξη του βεζούβιου. Ευχαριστω πολυ που το ανεβασατε και πήρα και 10!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!!Οι αλλες σελιδες λενε εντελως ασχετα πραγματα!Εισεις γραφετε αυτα ακριβως που εψαχνα!!!!!👌👌👌👌👌
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!
    Μαθητρια Στ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια (για την ακρίβεια ο δάσκαλος σ' ευχαριστεί εκ μέρους των παιδιών)!!!
      ;)

      Διαγραφή
  51. pira
    10 sta 10 stin ergasia tis geografias




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Τελειο!!!!Μπραβο σε οποιν το εγραψε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ολοι οσοι λενε πως βοηθησε στην γεωγραφια παιζει να'ναι 12 χρονων :3 τελος παντων, βοηθησε πολυ στο διαγωνισμα του 1ου τριμηνου γιατι χρωστουσα το μαθημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. πολυ καλα τα χειρογραφα!Παρα τα γραμματα!:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ειμαι μαθητρια.Μου ζητηθηκε να γραψω πληροφοριες για την εκρηξη του βεζουβιου, το αθρο σας ειναι υπεροχο συγχαριτιρια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε! Πολύ! (Ο δάσκαλος βασικά ευχαριστεί, επειδή τα παιδιά του που έγραψαν αυτό, τώρα είναι στο Λύκειο...)
      ;)

      Διαγραφή
  56. πολυ καλο αλλα θελει το κατι παραπανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ωραίες πληροφορίες!Με βοήθησε πολύ σε μια άσκηση!Και ωραίες εικονες βάλατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. με βοηθησε στην εργασια μου!Τελεια δουλεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. μπράβο σε όσους βοήθησαν να γραφτεί αυτό το άρθρο με βοήθησε πολύ στην εργασία μου!!!!!!!!!!!!!! χίλια ευχαριστώ μυρίζομαι το δέκα!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. τέλειες εικόνες τέλειο άρθρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. τέλειο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!με βοηθησε απιστευτα στην εργασια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Τελειο το site!!!!μπραβο παιδια πολυ καλη δουλειά...👍

    ΑπάντησηΔιαγραφή