Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Οι μεγάλες θρησκείες του κόσμου

(Ομαδική εργασία)

Α. ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ
Χριστιανισμός ονομάζεται το θρησκευτικό σύστημα πίστης το οποίο αναγνωρίζει ως ιδρυτή και κεντρικό πρόσωπο του συνόλου της διδασκαλίας του, τον Ιησού Χριστό, όπως παρουσιάζεται στα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Αυτό σημαίνει, πως πέρα από κάθε άλλη έννοια που περιλαμβάνει η θρησκεία αυτή, οι οπαδοί του Χριστιανισμού εστιάζουν την προσοχή τους και έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς το πρόσωπο του Ιησού Χριστού.

Η θρησκεία μας λέει,ότι Χριστιανισμός λέγεται η θρησκεία η οποία είναι βασισμένη στην αντίληψη ότι ο Ιησούς από την Ναζαρέτ ήταν ο Μεσσίας και στην διδασκαλία του όπως είναι διατυπωμένη στην Κοινή Διαθήκη.Σε όλο τον κόσμο πιστεύουν 2,1 εκατομμύρια πιστοί,στην Ευρώπη.

(Ηρώ Γ, Κατερίνα, Παναγιώτης)
__________________________________________________________


Β. ΜΩΑΜΕΘΑΝΙΣΜΟΣ



Ο Μωαμεθανισμός ιδρύθηκε από τον Μωάμεθ. Ήταν ένας σπουδαίος έμπορος όταν, στα σαράντα του χρόνια, κατέφυγε σε μια σπηλιά όπου, εν μέσω νηστειών και προσευχών, δεν άργησε να πέσει σε θρησκευτική έκσταση και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ του ανήγγειλε ότι ήταν ο νέος θεϊκός
Προφήτης. Αμέσως μετά άρχισε να διδάσκει την καινούργια για τον κόσμο
θρησκεία η οποία καταγράφηκε στο Ιερό Βιβλίο των Μωαμεθανών, το
Κοράνι το οποίο πιστεύουν οι μουσουλμάνοι ότι ο Θεός αποκάλυψε στον Μωάμεθ, και αναλύει τις βουλές του Θεού τους Αλλάχ.

Ο ιδρυτής της απέβλεπε στην ενότητα των Αράβων, πράγμα που πέτυχε. Από τον Ιουδαϊσμό και το χριστιανισμό δανείστηκε την ιδέα πως υπάρχει ένας μόνο Θεός, τέλειος και παντοδύναμος.

Οι δυο κύριοι κλάδοι του Ισλάμ είναι οι Σουνίτες και οι Σιίτες.

Οι χώρες του μωαμεθανισμού είναι η Αλβανία και η Τουρκία , η Ιορδανία, η Παλαιστίνη, το Ιράν, το Ιράκ κ.α., χώρες που το μεγαλύτερο ποσοστό πιστών , είναι μουσουλμάνοι.

Τα δόγματα του μωαμεθανισμού είναι:

Πίστη στον Θεό Αλλάχ και στον προφήτη του Μωάμεθ, στους αγγέλους, στους προφήτες, στο Κοράνι.

Ανάσταση νεκρών τη μέρα της θείας Κρίσης, παραδέχεται την αθανασία της ψυχής.

Πίστη στη μοίρα, στο πεπρωμένο.

Κάθε μουσουλμάνος έχει 5 υποχρεώσεις στην ζωή του, τους Πέντε Στύλους της Τήρησης. Αυτοί είναι οι εξής, όπως περιγράφονται στο Κοράνι:

Η ομολογία της πίστης, σαχάντα, ότι δηλαδή «Δεν υπάρχει άλλος θεός εκτός από τον Θεό, αραβικά Αλλάχ, ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης ή αγγελιαφόρος του Θεού». (Σούρα 33:40). Η προσευχή, σαλάτ, η οποία πρέπει να γίνεται πέντε φορές την ημέρα κατά προτίμηση στο τζαμί κοιτάζοντας προς την Μέκκα, η δεύτερη προσευχή της Παρασκευής πρέπει να γίνει στο τζαμί. (Σούρα 2:144). Η ελεημοσύνη, ζακάτ, υποχρέωση δηλαδή να δίνει κανείς ένα ποσοστό του εισοδήματός του και της αξίας κάποιας ιδιοκτησίας. (Σούρα 24:56). Η νηστεία, σάουμ, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του Ραμαντάν (Ραμαζανιού), του 9ου μήνα του ισλαμικού ημερολογίου. (Σούρα 2:180-182)

Η ιερή αποδημία ή προσκύνημα, χατζ, στη Μέκκα, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή κάθε μουσουλμάνου, κατά την διάρκεια του 12ου μήνα του ισλαμικού ημερολογίου. (Σούρα 3:87).
(Μυρτώ, Όλγα, Χριστίνα)

_______________________________________________________


Γ. ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ

Ινδουισμός είναι ονομασία με της οποία περιγράφονται οι πάμπολλες τοπικές θρησκείες, θρησκευτικές πρακτικές και επιμέρους σχολές της Ινδίας. Από τους ίδιους τους πιστούς της, η θρησκεία των Ινδών περιγράφεται συνήθως από τη σανσκριτική έκφραση, , Σανατάνα Ντάρμα, που σημαίνει «αιώνιος νόμος», «αιώνια τάξη» ή «πατρική πίστη». Γενικά ο Ινδουισμός είναι θρησκεία. Ο Ινδουισμός αναφέρεται συχνά ως η αρχαιότερη θρησκεία του κόσμου, καθώς κάποιες από τις ρίζες της ανάγονται στην Εποχή του Σιδήρου. Ο Ινδουισμός είναι η τρίτη μεγαλύτερη θρησκεία του κόσμου σε αριθμό πιστών, μετά το Χριστιανισμό και το Ισλάμ, με περίπου ένα δισεκατομμύριο πιστούς Ινδουιστικές κοινότητες βρίσκονται επίσης στο Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, το Μαυρίκιο, τα Νησιά Φίτζι, τη Σουρινάμ, τη Γουιάνα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, το Ηνωμένο Βασίλειο , τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ινδουισμός βασίζεται στα ιερά κείμενα Βέντα (Βέδες) καθώς και στη διδασκαλία των γκουρού (δασκάλων).
 ΙΕΡΗ ΣΥΛΛΑΒΗ & ΣΥΜΒΟΛΟ ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΥ

Η ΣΒΑΣΤΙΚΑ, ΑΡΧΑΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΥ (από εκεί το πήραν οι ναζί. αφού διαστρέβλωσαν τη σημασία του)

ΤΡΙΑΙΝΑ ΚΑΙ ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ 

(Αναστασία, Κωνσταντίνος)

________________________________________________________________


Δ. ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ
Ο Βουδισμός είναι ένα από τα αρχαιότερα θρησκεύματα. Πιστεύεται σε χώρες της Ινδίας , της κεντρικής , της νότιας και της νοτιοανατολικής Ασίας .Ο Βουδισμός είναι μία από τις μεγάλες θρησκείες του κόσμου, με κεντρικό πρόσωπο τον Βούδα, του Πεφωτισμένου όπως αποκαλείται ενίοτε. Ο ιδρυτής του μετά από έξι χρόνια άσκησης και αναζήτησης, έφθασε στην φώτιση. Έτσι ονομάστηκε Βούδας.



Οι Βουδιστές προσπαθούν κάνοντας διαλογισμούς να επιτύχουν πνευματική φώτιση και να αποκτήσουν ελευθερία ανάμεσα στην ζωή και στο θάνατο . Πιστεύουν ότι ο άνθρωπος έχει μετενσαρκώσεις ( δηλαδή η ψυχή του ανθρώπου μετά τον θανατό του μεταφέρεται σε κάποιο άλλο έμβιο) . Οι επιθυμίες, οι αντιπάθειες και οι αυταπάτες ενός ανθρώπου ευθύνονται για την μετενσάρκωση. Άρα σκοπός κάθε Βουδιστή είναι να εξαγνίσει την καρδιά του και να εγκαταλείψει όλες τις επιθυμίες του για σαρκικές απολαύσεις, καθώς επίσης και την αγάπη για τον εαυτό του.

Η βασική αρχή του Βουδισμού είναι ο διαλογισμός ο οποίος είναι μία πράξη αυτοπειθαρχίας. Μέσα από το διαλογισμό μπορεί κάποιος να φτάσει στη Νιρβάνα – «την απελευθέρωση» από τη φλόγα της επιθυμίας.
Ο Βουδισμός προσφέρει πειθαρχία, αξίες και οδηγίες για μια καλύτερη ζωή .


(Άννα-Μαρία, Ηρώ Π, Νικόλ)

________________________________________________________________


Ε. ΚΟΜΦΟΥΚΙΑΝΙΣΜΟΣ

(Ελευθερία, Άντι, Νικολέτα)

________________________________________________________


ΣΤ. ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ


Ο Ιουδαϊσμός  είναι  η αρχαιότερη  μονοθεϊστική  θρησκεία .Είναι η παραδοσιακή θρησκεία των Εβραίων.  Είχε  περίπου 15 εκατομμύρια πιστούς το 2006, γεγονός που τον κατατάσσει ως  τη δωδέκατη  οργανωμένη μονοθεϊστική θρησκεία και μία από τις αρχαιότερες θρησκευτικές παραδόσεις που τελούνται στον σύγχρονο κόσμο.   Ιδρύθηκε από τους <<Γενάρχες του Ισραήλ>> όπως  τον Μωυσή  και  τον  Αβραάμ , οι οποίοι είχαν το προνόμιο να συνομιλούν με τον Θεό και να παίρνουν από Αυτόν εντολές και οδηγίες.                                                             
 Σύμφωνα με τον Ιουδαϊσμό υπάρχει ένα και μοναδικός Θεός που τον ονομάζουν Γιαχβέ ή Ιεχωβά , ο οποίος δημιούργησε το σύμπαν και συνεχίζει να το κυβερνά και είναι παντογνώστης και παντοδύναμος , πανάγαθος και  υπερβατικός Θεός. Σύμφωνα με την παραδοσιακή εβραϊκή πίστη, ο  Θεός έκανε συμφωνία με τον εβραϊκό λαό ΄,όταν  οδήγησε τους Εβραίους μέσω του Μωυσή ‘εξω από την Αίγυπτο,  και του αποκάλυψε τους νόμους Tου με τη μορφή του Μωσαϊκού νόμου, την Τόρα, που την έδωσε στο Μωυσή στο όρος Σινά .


 Επίσης  υπάρχει ένας εκλεκτός λαός, οι Εβραίοι ,οι οποίοι έχουν σαν αποστολή να διαδώσουν τον λόγο του Θεού. Κάποια στιγμή ο Θεός θα στείλει τον Μεσσία ο οποίος θα κρίνει όλους τους ανθρώπους  και θα αναστήσει τους νεκρούς και όποιος έζησε σύμφωνα με τις εντολές του θα ανταμειφθεί ενώ οι υπόλοιποι θα τιμωρηθούν .Ο Ιουδαϊσμός είναι  θεμέλιο των άλλων Αβρααμικών θρησκειών όπως είναι ο Χριστιανισμός, ο Ισλαμισμός, οι Σαμαρείτες και η Πίστη  Μπαχάι.Ο Ιουδαϊσμός  υπήρξε μονολιθικός στην άσκησή του , αν και είναι μονοθεϊστικός ως προς τη θεολογία του  και διαφέρει από πολλές θρησκείες ως προς το γεγονός ότι η κεντρική αυθεντία δεν αποδίδεται σε κάποιο άτομο αλλά  στις ιερές Γραφές  και στις μακραίωνες παραδόσεις .   

(Μαρκέλλα, Παντελής)

1 σχόλιο:

  1. https://onedrive.live.com/view.aspx?cid=b0da98fb5a524cc6&page=view&resid=B0DA98FB5A524CC6!55045&parId=B0DA98FB5A524CC6!53360&authkey=!AiZ86GeMJF36r-M&app=Word

    ΑπάντησηΔιαγραφή