Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Άγιος Βασίλης

Ο Άι Βασίλης αποτελεί σήμερα μια διεθνή λαογραφική μορφή η οποία διανέμει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους που υπήρξαν "καλοί" κατά τη διάρκεια του χρόνου. Είναι κυρίαρχο πρόσωπο του εορτασμού της Πρωτοχρονιας και των Χριστουγεννων. Η γνωστή παρουσία του με κόκκινη στολή, λευκή γενειάδα,τα γυαλιά του, πάντα χαμογελαστός με το σάκο με τα δώρα, πάνω σε έλκηθρο που το σέρνουν ζωηράελαφια ή τάρανδοι αποτελεί σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα τον πλέον αγαπημένο ήρωα των παιδιών τις ημέρες αυτών των εορτών ακόμη και σε χώρες μη Χριστιανικές.

Σύμφωνα με μια παράδοση, η οποία μπορεί να αποδοθεί στη δεκαετία του 1820, ο Άγιος Βασίλης ζει στο Βόρειο-Πόλο, με ένα μεγάλο αριθμό από μαγικές νεραίδες , και εννέα (αρχικά οκτω)αριθμό ταράνδων. Από τον 20ο αιώνα, σε μια ιδέα που διαδόθηκε από το τραγούδι 1934 ‘’Αγιος-Βασίλης έρχεται στην πόλη’’.
Ο Άγιος Βασίλης έτσι πιστεύεται ότι κάνει μια λίστα με τα παιδιά σε όλο τον κόσμο, κατηγοριοποίηση τους ανάλογα με τη συμπεριφορά τους (" κακό "ή" ωραίο ») και να παραδίδει τα δώρα, συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών, και καραμέλα σε όλα τα καλά παιδιά του κόσμου, και μερικές φορές άνθρακα για τα άτακτα παιδιά, σχετικά με την ενιαία νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων. Το πετυχαίνει αυτό το κατόρθωμα, με τη βοήθεια από τα ξωτικά που κάνουν τα παιχνίδια στο εργοστάσιο και των ταράνδων που τραβάνε έλκηθρο του.

(Από την Κατερίνα)

ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org
en.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου