Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

ΧΩΡΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ομαδική εργασία

ΑΙΓΥΠΤΟΣ 


Η Αίγυπτος είναι ένα κράτος κυρίως της βορειοανατολικής Αφρικής, μαζί με τη χερσόνησο  του  Σινά, που είναι γέφυρα ξηράς (ισθμός) στη νοτιοδυτική Ασία και έχει έκταση 1.001.450 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 83.082.869 κατοίκους. Γι' αυτό το λόγο η Αίγυπτος είναι διηπειρωτική χώρα και θεωρείται μια μεγάλη δύναμη στη Βόρεια Αφρική, τη Μεσόγειο  θάλασσα  στον Ισλαμικό  κόσμο και  την  Ερυθρά  θάλασσα.
Συνορεύει στα βορειοανατολικά με τη  Λωρίδα, της  Γάζας  και το Ισραήλ , δυτικά με τη Λιβύη και νότια με το Σουδάν. Βρέχεται βόρεια από τη Μεσόγειο και ανατολικά από την Ερυθρά  θάλασσα. Η επίσημη γλώσσα της είναι τα Αραβικά.

Το νόμισμά της είναι η Λίρα Αιγύπτου.

Το κλίμα της διαφέρει ανάλογα με την περιοχή.
Στην Άνω Αίγυπτο  το κλίμα είναι τροπικό,ενώ στην Μέση και την Κάτω Αίγυπτο το κλίμα είναι εύκρατο. 
Το 93% της χώρας είναι μουσουλμάνοι, το 5,6% είναι χριστιανοί κόπτες και πολύ  λίγοι είναι ορθόδοξοι, καθολικοί και προτεστάντες .

    H Αίγυπτος είναι μια από τις πιο πολυπληθείς χώρες της Αφρικής  και τις Μέσης  Ανατολής. Το μεγαλύτερο ποσοστό των 75.500.662 κατοίκων της  ζει κοντά στις όχθες  του  Ζοωδότη  Ποταμού  Νείλου,  που έχει έκταση περίπου 40.000 km2, που είναι η μόνη αρδεύσιμη εύφορης γης  στην χώρα. Πάνω από το μισό του πληθυσμού της ζει στις αστικές περιοχές και το μεγαλύτερο ποσοστό του αστικού πληθυσμού ζει στις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις,  το Κάιρο ,την Αλεξάνδρεια και άλλες μεγάλες πόλεις κατά μήκος του Νείλου.
Το Κάιρο είναι η πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

       Η χώρα είναι διάσημη για τον αρχαίο πολιτισμό της και για τα μερικά από τα πιο διάσημα μνημεία, που έχει η Γκίζα ,το σύμπλεγμα των πυραμίδων και τη Μεγάλη Σφίγγα. Η  νότια πόλη του Λούξορ έχει πολλά αρχαία μνημεία, όπως τον Ναό του Καρνάκ και την Κοιλάδα των Βασιλέων. Η Αίγυπτος θεωρείται ως ένα σημαντικό πολιτικά και πολιτιστικά έθνος της Μέσης Ανατολής. 




Μαρκέλλα, Κατερίνα

_________________________________________________________________

ΓΑΛΛΙΑ 





Η Γαλλία είναι χώρα της Δυτικής Ευρώπης . Συνορεύει Βόρεια με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο , την Γερμανία Βορειοανατολικά, την Ιταλία και την Ελβετία Ανατολικά, και Νότια με την Ισπανία και την Ανδόρα .

Η έκταση της είναι 543.965 τ. χλμ και ο πληθυσμός της χώρας είναι 65.821.885 κάτοικοι .
Η επίσημη γλώσσα της χώρας είναι τα γαλλικά. Η πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι το Παρίσι.


Το νόμισμα της μέχρι το 1999 ήταν το Γαλλικό φράγκο, ενώ με νόμο από το 2002 και μετά, χρησιμοποιείται το ευρώ, ως επίσημο νόμισμα της χώρας.

Η πιο διαδομένη θρησκεία της είναι η ρωμαιοκαθολική. Οι περισσότεροι Γάλλοι είναι Χριστιανοί Καθολικοί και Διαμαρτυρόμενοι, ενώ υπάρχουν και Μουσουλμάνοι και Εβραίοι. Εκκλησίες, ναοί, τζαμιά και συναγωγές συνυπάρχουν ειρηνικά.

Το κλίμα της είναι ήπιο και αυτό οφείλεται στην θέση της η οποία βρίσκεται σε ίση περίπου απόσταση από τον Βόρειο Πόλο και τον Ισημερινό. Αυτή η υπέροχη χώρα έχει θαυμαστά αξιοθέατα όπως τον πύργος του Άιφελ και την Κυανή ακτή.



Νικόλ, Ηρώ Π.

_________________________________________________________________

ΚΑΝΑΔΑΣ

Ο Καναδάς είναι χώρα της Βόρειας Αμερικής, η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο, με συνολική έκταση εκατονταπλάσια της έκτασης της Ελλάδας.
Βρέχεται ανατολικά από τον Ατλαντικό Ωκεανό και δυτικά από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Νοτίως συνορεύει με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Βορειοδυτικά συνορεύει με την Αλάσκα των Ηνωμένων Πολιτειών και εκτείνεται στον Αρκτικό Ωκεανό μέχρι τον Βόρειο Πόλο.
Στα βόρεια εδάφη του Καναδά το κλίμα είναι πολικό (λόγω της μικρής απόστασής του από τον Βόρειο Πόλο), με πολύ μικρά καλοκαίρια και χαμηλή βλάστηση (τούνδρα).
Στα ανατολικά της χώρας το έδαφος αποτελείται από πεδιάδες τις οποίες κοσμούν πολλά ποτάμια και λίμνες. Δυτικά απλώνονται οι μεγάλες καναδικές πεδιάδες: Μανιτόμπα, Σασκάτσουαν και Αλμπέρτα.
Εκτός από τις πολυ βόρειες περιοχές (όπου επικρατεί το πολύ κρύο), το κλίμα του Καναδά είναι κυρίως ηπειρωτικό. Έχει μεγάλους και κρύους χειμώνες, σύντομα καλοκαίρια με σπάνιες βροχοπτώσεις. Οσο πιο νότια τόσο καλύτερο είναι το κλίμα.

Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού νέων μεταναστών που δέχεται κάθε χρόνο, ο Καναδάς αυτοχαρακτηρίζεται ως «πολυπολιτισμική κοινωνία». Τα αγγλικά και τα γαλλικά είναι οι δύο επισήμως αναγνωρισμένες γλώσσες της χώρας. Τα γαλλικά είναι η επίσημη γλώσσα της επαρχίας του Κεμπέκ, ενώ τα αγγλικά είναι η επίσημη γλώσσα σχεδόν όλου του υπόλοιπου Καναδά. Η επαρχία του Νιου Μπράνσγουικ είναι επισήμως δίγλωσση (αγγλικά και γαλλικά). Στα Βορειοδυτικά Εδάφη και στο Νούναβουτ επίσημες γλώσσες είναι τα αγγλικά και ορισμένες αυτόχθονες γλώσσες, όπως τα ινούκτικουτ που μιλούν οι αυτόχθονες Ινουίτ.
Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2010 τα 81,29 χρόνια 78,72 χρόνια οι άνδρες και 84 οι γυναίκες.ανεπτυγμένες και πολυπολιτισμικές χώρες στον κόσμο.
Η γλώσσα που μιλάνε είναι τα βρετανικά.
Το νόμισμα στον Καναδά ειναι το δολάριο
Η θρησκεία τέλος του Καναδά δεν υπάρχει. Είναι ενα μίγμα απο διάφορες θρησκείες.

Ελευθερία, Παντελής

_________________________________________________________________

ΙΝΔΙΑ

   Η Ινδία σε έκταση είναι η έβδομη  με 3.287.590 χμ².Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε πληθυσμό, με 1.210.193.422 κατοίκους.Η Σανσκριτική είναι η κύρια γλώσσα της Ινδίας.Η Ρουπία είναι το νόμισμα της Ινδίας.Ο Ινδουισμός και ο ΙνδοΪσμός είναι ονομασίες με τις οποίες περιγράφονται οι πάμπολλες τοπικές θρησκείες, θρησκευτικές πρακτικές και επιμέρους σχολές της Ινδίας.Η πρωτεύουσα της Ινδίας είναι το Νέο Δελχί.  Εκτός από τις ψηλές ορεινές περιοχές της, η Ινδία δέχεται την επίδραση της τροπικής θερμότητας με μέση ετήσια θερμοκρασία 24-28 °C. Το κλίμα της επηρεάζεται από τους ετήσιους ανέμους.  Διακρίνουμε κυρίως 3 εποχές: τον ήπιο και χωρίς πολλές βροχές χειμώνα, τη θερμή και ξερή άνοιξη και το υγρό, τροπικό καλοκαίρι. Το Taj Mahal  είναι χτισμένο αποκλειστικό από λευκό μάρμαρο μετά από 22 χρόνια σκληρής εργασίας 20,000 ανθρώπων, το Taj Mahal είναι ένα απ' τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του κόσμου.


Όλγα, Χριστίνα

_________________________________________________________________


ΚΕΝΥΑ

Τζόρτζ

_________________________________________________________________


ΡΩΣΙΑ

Η Ρωσία βρίσκεται στην ανατολική Ευρώπη.
Η Ρωσική Ομοσπονδία καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης και ολόκληρη τη βόρεια Ασία. Συνορεύει με τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία, την Λουθουανία, την Πολωνία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, το Αζερπαιτζαν, το Καζακστάν, την Μογγολία, την Κίνα και την Βόρεια Κορέα.
Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι το μεγαλύτερο σε έκταση κράτος της γης. Έχει έκταση 17.075.200 χλμ.και πληθυσμό 143.030.106 κατοίκους.
Η επίσημη γλώσσα είναι τα ρωσικά και νόμισμά της το ρούβλι.

Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Μόσχα. 
Οι περισσότεροι Ρώσοι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.
Η Ρωσική Ομοσπονδία δημιουργήθηκε το 1991.Από τότε το πολίτευμά της είναι Προεδρική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία. Επίσης υπάρχουν πολλές αγροτικές εκτάσεις. 


Οι σημαντικότερες οροσειρές της Ρωσίας είναι ο Καύκασος και τα Ουράλια .
Το κλίμα στην Ρωσία είναι σε άλλες περιοχες πολικό και σε άλλες περιοχές είναι ηπιο και υποτροπικό. Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της Ρωσίας της βρίσκεται στην εύκρατη ζώνη.

Σημαντικά αξιοθέατα της Ρωσίας είναι:
Η Κόκκινη Πλατεία που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Μόσχας, η Αγία Πετρούπολη που βρισκεται στην βορειοδυτική Ρωσία και το πέτρινο δάσος που βρίσκεται βορεια της Μόσχας.

Άννα-Μαρία, Αναστασία

_________________________________________________________________


ΝΟΡΒΗΓΙΑ




























Το Βασίλειο της Νορβηγίας είναι χώρα της Ευρώπης στο δυτικό μέρος της Σκανδιναβικής Χερσονήσου. Από την ξηρά συνορεύει με την Σουηδία , την Φινλανδία και την Ρωσία . Η χώρα έχει εκτεταμένη ακτογραμμή πού εκτείνεται κατά μήκος του Ατλαντικού Ωκεανού, όπου βρίσκονται και τα περίφημα Φιόρδ. Το μήκος της ακτογραμμής φτάνει τα 25.148 χλμ. Ο πληθυσμός της Νορβηγίας είναι περίπου 4,67 εκατομμύρια. Η Νορβηγία είναι από τις ομορφότερες χώρες της Ευρώπης . έχει πολλά αξιοθέατα που μπορούν να επισπευτούν οι τουρίστες. Κάποια από τα κυριότερα αξιοθέατα της είναι , το παρατηρητήριο Βίγλα , η Βράχινη Εξέδρα , το πάρκο του Βοτανικού Κήπου, το πάρκο Φρόγκνερ, η εκκλησία και μοναστήρι του Καθεδρικού Ναού και ο Παγετώνας Μπρίκσνταλ. Επίσης πολύ γνωστά είναι ,το Huntigruten όπου μπορείς να πας εκδρομή με το σκάφος , ο δρόμος των Τρολς και το μουσείο και η έκθεση Gallery Vigeland.

Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων είναι Χριστιανοί και ανήκουν στο Λουθηρανικό δόγμα.

Η Νορβηγική γλώσσα είναι η επίσημη γλώσσα της χώρας.
Το Όσλο είναι η πρωτεύουσα της Νορβηγίας.
Η νορβηγική κορόνα είναι το νόμισμα της Νορβηγίας.
Η έκταση τη χώρας είναι 323.802 km.


Το κλίμα της Νορβηγίας είναι σχετικά ήπιο στις ακτές, αναλογικά με τη γεωγραφική θέση της χώρας , εξαιτίας του θερμού Ρεύματος του Κόλπου του Μεξικού, που φθάνει στις ακτές της χώρας στα δυτικά. Στην ηπειρωτική χώρα και, κυρίως στο βορρά, οι καιρικές συνθήκες μπορεί να είναι αρκετά έντονες, με δριμύ ψύχος και δυνατούς ανέμους. Το καλοκαίρι, είναι δροσερό κατά τη διάρκεια της ημέρας . Τις βραδινές και πρωινές ώρες, κάνει συνήθως ψύχρα και η θερμοκρασία βρίσκεται γύρω στους 10 βαθμούς κελσίου. Το βόρειο μέρος της χώρας είναι γνωστό και ως Γη του Ήλιου του μεσονυκτίου. Οι περιοχές αυτές έχουν αρκετά μεγάλο Γεωγραφικό πλάτος και βρίσκονται εντός του Αρκτικού κύκλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Καλοκαίρι ο Ήλιος να μη δύει ποτέ, ενώ το Χειμώνα η περιοχή να παραμένει στο σκοτάδι σχεδόν όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στο βορειότερο κομμάτι της χώρας βρίσκεται ένα μικρό νησί με το όνομα Μαγκερόγια, το οποίο συνδέεται υποθαλάσσια με το υπόλοιπο τμήμα της χώρας. Εκεί βρίσκεται το Βόρειο Ακρωτήριο, το βορειότερο χερσαίο άκρο της Ευρώπης.


Κωνσταντίνος, Μυρτώ

_________________________________________________________________


ΚΙΝΑ


Η Κίνα είναι στο ανατολικό κομμάτι της Ασίας,πρωτεύουσα της είναι το Πεκίνο. Μηλάνε κινέζικα και η θρησκεία τους είναι ο κουμφουκισμός.
Ο πληθυσμός της Κίνας είναι 1.306.318.812,ο πρόεδρος της είναι ο Χου Ζιντάο,το νόμισμα της Κίνας είναι γουάν.
Η Κίνα έχει ένα πολύ παλιό αξιοθέατο το Σινικό τείχος που φτιάχτηκε από τα τέλη του 14 αιώνα μέχρι την αρχή του 17 αιώνα.



Ηρώ Γ., Παναγιώτης

_________________________________________________________________


ΒΡΑΖΙΛΙΑ



Άντι, Νικολέτα
________________________________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου