Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Η εξέλιξη του ψυγείου (Άννα-Μαρία, Αναστασία, Μαρκέλλα)

Παλιά τα ψυγεία ήταν ξύλινα.Μέσα είχαν μία λαμαρίνα που έβαζαν τον πάγο σε μορφή παγοκολώνας και έτσι οι άνθρωποι διατηρούσαν τα τρόφιμά τους. Τις παγοκολώνες τις έπαιρναν από τον παγοπώλη .Η ψυκτική ικανότητα αυτό του ψυγείου διαρκούσε συνήθως μία μέρα. Στην αρχή ο παγοπώλης μετέφερε τον πάγο με μια άμαξα , ενώ αργότερα όταν αναπτύχτηκε η τεχνολογία άρχισε να τον μεταφέρει με τρίκυκλη μηχανή. 





Το 1931 δημιουργήθηκε το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο από τον αμερικανό χημικό Τόμας Μίτζλι , ο οποίος ανακάλυψε το φρέον. Όμως επειδή αποδείχτηκε ότι δημιουργούσε τρύπα στο όζον απαγορεύτηκε η χρήση των πρώτων ηλεκτρικών ψυγείων που λειτουργούσαν με φρέον. Όταν κατασκευάστηκε η αντλία θερμότητας που λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα κατασκευάστηκαν και τα πρώτα ψυγεία.



Τα σημερινά ψυγεία λειτουργούν με την αρχή του faraday. Η αρχή στην οποία στηρίζεται είναι η συμπίεση του αέρα σε υγρό, κάτι το οποίο προκαλεί απορρόφηση θερμότητας.Το ψυγείο αντλεί θερμότητα από το εσωτερικό του και την βγάζει έξω στο περιβάλλον.Αυτό γίνεται με την βοήθεια ενός υγρού.Το υγρό μπαίνει στο ψυγείο με χαμηλή πίεση η οποία το μετατρέπει σε αέριο, ώστε να γίνει πιο κρύο από τη θερμοκρασία των προιόντων που υπάρχουν μέσα στο ψυγείο. Αργότερα το αέριο βγαίνει από το ψυγείο σε ψηλότερη πίεση και διοχετεύεται στη σχάρα που βρίσκεται πίσω από το ψυγείο. Τώρα το αέριο γίνεται υγρό.Τα σύγχρονα ψυγεία είναι πιο πρακτικά, πιο φθηνά και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Τα ψυγεία έχουν ειδικά θερμομονοτικά τοιχώματα για να μην ρέει η θερμότητα από το περιβάλλον στο ψυγείο.Αποτελείται από την συντήρηση που έχει χαμηλή θερμοκρασία και από την κατάψυξη που μετατρέπει το νερό σε πάγο. Μερικά ψυγεία έχουν βρύση για νερό και φτιάχνουν παγάκια.Αρκετά ψυγεία που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν μια ουσία που είναι επικύνδινη και επιβαρύνει τι παγκόσμιο κλίμα.Υπάρχουν όμως και τα ''πράσινα'' ψυγεία, που περιέχουν για ψυκτικό μιά ουσία που δεν καταστρέφει το όζον.





Πηγές:
el.wikipedia.org
el.wikipedia.org - 2 
dim-kokkon.kor.sch.gr
www.slideshare.net

30 σχόλια:

  1. Εξαιρετική η ανάρτηση για την εξέλιξη του ψυγείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτο εδω το εχουν κανει αλλα 2 παιδια στο διαδικτυο το τσεκαρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλό και επεξηγηματικό άρθρο με πολλή καλή επεξήγηση για το κομμάτι της τεχνολογικής και τεχνικής εξέλιξης των ψυγείων. Από τα πιο χρήσιμα και περιεκτικά που έχω βρει στο Internet για τα ψυγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. πολυ καλες πληροφοριες,με βοηθησατε στην εργασια μου για το σχολειο.....

      Διαγραφή
  5. με βοηθεισαι πολυ γιατην εργασια μ τελειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με βοηθησε για την εργασια μου !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχη δουλειά με βοήθησε στην δική μου εργασία! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο σας παιδιά με βοηθήσε στην εργασία του σχολείου μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με βοήθησε για την εργασια στην γλωσσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπράβο!Πολύ καλή δουλειά!Με βοηθήσατε πολύ για την εργασία της Γλώσσας!Ήταν όλα περιληπτικά και καλογραμμένα!Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. χαλια η βικιπαιδεια τα εχει πολυ καλυτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ευχαριστω που μου λυσατε κάποιες απορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με λίγα λογια μου απαντήσατε στα ερωτήματα μου. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τέλειο με βοηθήσατε πολύ για την εργασία μου συνεχίστε έτσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. οχι και το καλυτερο αλλα .... τρωγεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή