Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Οι Μπαντού

Ομαδική εργασία (Μαρκέλλα, Μυρτώ, Νικόλ, Όλγα, Παναγιώτης, Παντελής)


Οι Μπαντού είναι μια ομάδα από συγγενικά έθνη στην Αφρική. Για πάνω από 400 φυλές είναι μία ομοεθνία. Εμφανίστηκαν το 3.000 π.χ. και είναι μια φυλή της Αφρικής.


Τους ενώνει η κοινή γλώσσα και πολλά κοινά ήθη έθιμα και παραδόσεις. Η λέξη Μπαντού σημαίνει «άνθρωπος» σε πολλές γλώσσες των Μπαντού.

Ισχυρά κράτη Μπαντού σχηματίστηκαν γύρω από τις Μεγάλες Λίμνες και στη σαβάνα νότια του Κεντροαφρικανικού Τροπικού Δάσους.Σήμερα οι Μπαντού εντοπίζονται σε περιοχές , νότια της Ερήμου της Σαχάρας Αφρικής, από το νότιο Καμερούν ως την νοτιοδυτική Κένυα και από το βόρειο δυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό μέχρι την Νότια Αφρική.

Στα τροπικά δάση και στις ερημικές πεδιάδες της σαβάνας όπου ζουν το έδαφος είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, για αυτό έχουν βρει έναν δικό τους τρόπο να το καλλιεργούν.

Κάθε δύο χρόνια καίνε τα δέντρα μια μικρής περιοχής του δάσους και φυτεύουν .Έτσι δημιουργούν καινούρια χωράφια. Με αυτό τον τρόπο δεν το καταστρέφουν αφού το φυτεύουν και φυτρώνουν ξανά καινούρια φυτά.

Καλλιεργούν μανιόκ, από το οποίο φτιάχνουν το ψωμί τους, καλαμπόκι, μπανάνες και άλλα φυτά.

 Φτιάχνουν τις καλύβες τους όπου ζουν από καλάμια και φύλλα δέντρων. Από τα καλάμια πλέκουν και καλάθια.Οι γυναίκες Μπαντού παίρνουν από το ποτάμι πόσιμο νερό για το χωριό.

 

Μαζεύουν λουλούδια για να αρωματίζουν τις σούπες και τα γλυκά.

 

Οι άντρες ασχολούνται με τη γεωργία, τη μεταλλουργία, το κυνήγι και
την κτηνοτροφία όπου είναι δυνατό. Επειδή το έδαφος των τροπικών δασών είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, έχουν βρει έναν δικό τους τρόπο να το καλλιεργούν.
Είναι φιλικοί με το περιβάλλον.11 σχόλια:

 1. ΤΕΛΙΟ ΑΡΘΡΟ ΑΛΛΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΛΑΤΡΕΨΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όλα καλά!

  http://2.bp.blogspot.com/-gVtXZe7aEnk/USQnQVqWvuI/AAAAAAAAEnA/-s_6Dsy2GX0/s1600/2.JPG
  Όμως ο άνδρας αυτός φυλετικά ανήκει στους αυτόχθονες του νότιου μισού της Αφριακνικής Ηπείρου, γνωστούς ανά τους αιώνες με διάφορες ονομασίες (Χόισαν, Σαν, Βουσμάνοι, Κάφροι, Οττενόντοι, κλπ: συχνά ονόματα υποτιμητικά, αποδοθέντα από τους Μπαντού, Άραβες και Ευρωαπαίους κατακτητές!) www.google.gr/search?q=khoisan

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λεπτομέρεια μεν, όμως η αξία τις πιο πολλές φορές κρύβεται στις λεπτομέρειες! Οπότε, ευχαριστούμε για την επισήμανση! Θα το αλλάξουμε! (Δεν ξεχνάμε, βέβαια, πως είναι ένα blog με εργασίες μαθητών Δημοτικού!)

   Διαγραφή
 3. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΩΡΑΙΟ ΑΡΘΡΟ ! Μ' ΑΡΕΣΑΝ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ειμαι απο το 4ο δημοτικο σχολειο χολαργου,ευχαριστω με βοηθησατε γιατι επρεπε να φερω πληροφοριες για τους μπαντου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Παρα πολυ καλο!!! Μπραβο σας παιδια!!!!! :-)) :D ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή