Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

Το συγκλονιστικό σχολείο της γέφυρας


Ένας αθέατος ήρωας του καιρού μαζεύει κάθε μέρα τα παιδιά μιας παραγκούπολης και τα μαθαίνει γράμματα κάτω από μια γέφυρα στην Ινδία.

 Το συγκλονιστικό σχολείο της γέφυρας

Στο Νέο Δελχί, κάτω από μια γέφυρα του μετρό, συντελείται καθημερινά ένα μικρό θαύμα. Γύρω στα 70 παιδιά από τις γειτονικές παραγκουπόλεις παρακολουθούν μαθήματα στο υπαίθριο σχολείο που έχει στήσει εκεί ένας αφανής ήρωας, ο 40χρονος Rajesh Kumar Sharma.
Πατέρας τριών παιδιών και ο ίδιος ο Sharma υποχρεώθηκε, λόγω οικονομικών προβλημάτων, να παρατήσει το Κολέγιο όπου σπούδαζε. Και, όπως παρατήρησε, το ίδιο ακριβώς συνέβαινε με πολλά παιδιά στην περιοχή. Δεν πήγαιναν σχολείο, επειδή οι οικογένειές τους δεν το άντεχαν οικονομικά.

Το συγκλονιστικό σχολείο της γέφυρας

«Όποτε περνούσα από την περιοχή, έβλεπα παιδιά να χασομεράνε από εδώ κι από 'κει, σπαταλώντας τον χρόνο τους» είπε ο ίδιος, εξηγώντας πώς ξεκίνησε το όλο εγχείρημα. 
Σκέφτηκε, λοιπόν, να δημιουργήσει ένα δωρεάν σχολείο. Και, επειδή δεν είχε καν την οικονομική δυνατότητα να κτίσει – ή έστω να νοικιάσει – ένα μέρος για να κάνει μάθημα, έβαψε δύο τοίχους μαύρους για να τους χρησιμοποιήσει σαν πίνακα της τάξης και άρχισε να διδάσκει κάτω από μια γέφυρα.
Παράλληλα, προσπάθησε να πείσει τους εργάτες και τους αγρότες της περιοχής να επιτρέψουν στα παιδιά τους να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, αντί να δουλεύουν για να συμπληρώσουν το οικογενειακό εισόδημα. 
Και πράγματι. Σύντομα άρχισαν να καταφθάνουν στο «υπαίθριο σχολείο» παιδιά, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα δούλευαν από 'δώ και από 'κεί, χωρίς να έχουν την παραμικρή τύχη να ξεφύγουν από την προδιαγεγραμμένη μοίρα της φτώχειας.

Το συγκλονιστικό σχολείο της γέφυρας

Στο σχολείο τα μαθήματα ξεκινάνε από τα βασικά. Στόχος είναι να προετοιμαστούν τα παιδιά, για να συνεχίσουν σε κάποιο δημόσιο σχολείο. Όταν ξεκίνησε πέρσι το εγχείρημα, είχε 140 μαθητές. Μέχρι τώρα, τουλάχιστον τους μισούς από αυτούς όπως λέει ο ίδιος, κατάφερε να τους βάλει σε κανονικά σχολεία.
Για να καταφέρει να κρατήσει το «σχολείο» του σε λειτουργία ο Sharma, αφήνει για δυο ώρες την δουλειά του σε ένα εμπορικό κατάστημα στο Shakarpur, όπου τον αναπληρώνει ο αδερφός του και πάει να διδάξει.
«Έρχονται εδώ κάθε μέρα και καταφέρνουμε να είμαστε μπροστά στην ύλη από άλλα σχολεία», λέει ο ίδιος. Μάλιστα επιτρέπει και σε μικρότερα παιδιά να καθίσουν στις τάξεις και να παρακολουθήσουν.

Το συγκλονιστικό σχολείο της γέφυρας

Πλέον ο «καλός σαμαρείτης της εκπαίδευσης» δεν είναι μόνος. Τον βοηθάει και ο Laxmi Chandra, ένας μεταπτυχιακός φοιτητής. «Δεν παίρνω καν απουσίες», λέει ο Chandra. «Στα παιδιά αρέσει να έρχονται εδώ, γιατί δεν υπάρχουν οι περιορισμοί των κανονικών σχολείων και θέλουμε να το κρατήσουμε έτσι».
Ο εμπνευστής του σχολείου της γέφυρας, θεωρεί ότι το μεγαλύτερό του επίτευγμα είναι η αλλαγή νοοτροπίας στους γονείς. Ότι τους έπεισε, δηλαδή, να επενδύσουν στην μόρφωση των παιδιών τους, αφού έτσι μπορούν να τους προσφέρουν μια καλύτερη μοίρα.

Το συγκλονιστικό σχολείο της γέφυρας

«Ο δάσκαλός μας μάς λέει πως για να αντιμετωπίσεις την φτώχεια, πρέπει να ανοίγεις το μυαλό σου και αυτό γίνεται μόνο με την μόρφωση», είπε στην τοπική εφημερίδα ένας 15χρονος μαθητής του Sharma.

Πηγή: Κοινωνικό Καφενείο (Το πρωτότυπο, στην LIFO)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου