Η Σμύρνη ήταν η πιο εμπορική πόλη της Τουρκίας.
Ήταν ένας μέγιστος εμπορικός κόμβος στην Ανατολή και Δύση. Αυτό έφερε στην πόλη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη και βοήθησε πολύ στο να ιδρυθούν πολλές σχολές,νοσοκομεία,ορφανοτροφεία και πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Οι Σμυρναίοι (κάτοικοι της Σμύρνης) μιλούσαν Ελληνικά. Οι Τούρκοι έλεγαν την Σμύρνη "Γκιαούρ Ιζμίρ", δηλαδή Σμύρνη των απίστων.
Η Μικρασιατική καταστροφή ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1922. Οι Έλληνες είχαν κουραστεί πολύ από τον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, ενώ οι σύμμαχοί τους είχαν ενισχύσει με πολλά πολεμοφόδια και οπλισμό τους Τούρκους.
Ο ύπατος αρμοστής Στεργιάδης στις 19 Αυγούστου 1922 έδωσε εντολή στους δημόσιους υπαλλήλους να είναι έτοιμοι για αναχώρηση με τα αρχεία τους. Ταυτόχρονα έδωσε εντολή να αφήσουν ελεύθερους τους κατοίκους να φύγουν και να πάνε στην Σμύρνη να πολεμήσουν. Όλοι ήταν στην Σμύρνη (στρατιώτες και πρόσφυγες). Είχαν στείλει 11 πλοία (αγγλικά,γαλλικά και αμερικάνικα).
Στις 23 Αυγούστου έφτασε στην Σμύρνη ο ελληνικός στρατός με πλοία από την Θράκη. Στις 27 Αυγούστου 50 εμπορικά πλοία από τα λιμάνια Χίου και Μυτιλήνης πήγαν στην Σμύρνη.
Όταν ξέσπασαν φλόγες στην Σμύρνη οι κάτοικοί της πήγαν και κρύφτηκαν μέσα στα νεκροταφεία και πάρα πολλοί πήγαν και κρύφτηκαν μέσα στα μνημεία. Αναγκάζονταν να κρυφτούν εκεί μέσα, διότι εκεί κανένας άλλος λαός δεν το ήξερε αλλά και επειδή έκαναν επιθέσεις συνεχώς άλλες φυλές.
Στην Μικρασιατική καταστροφή πολεμούσαν και πολλές γυναίκες όπως αυτές στο Ζάλογγο.
Συνολικά 1.500.000 πρόσφυγες από την Μικρά Ασία την Ανατολή και Θράκη κατέφυγαν στην Ελλάδα.
ΕΙΚΟΝΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου