Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι πλέον ένα παγκόσμιο έθιμο.
Ως έθιμο ξεκίνησε τον 8ο αιώνα από τον Άγιο Βονιφάτιο. Μέχρι τότε θεωρούσαν ιερό δέντρο την βελανιδιά.



Το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά, είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη, που στο πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκαν μόνο σε διακοσμητικά αντικείμενα. Κατά την παράδοση ο πρώτος που στόλισε δέντρο ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος

Το έθιμο στην πραγματικότητα ήταν καθαρά βυζαντινό. 
Ο πρώτος που σκέφθηκε να στολίσει τα κλαδιά του έλατου με πολύχρωμα κεριά, άσπρα, κίτρινα και κόκκινα, ήταν ο νεαρός αυτοκράτορας Μιχαήλ ο Γ΄. 

Μια παραμονή Χριστουγέννων, όπως μας είναι γνωστό από την παράδοση, διέταξε τους αυλικούς του να τοποθετήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας ένα μεγάλο έλατο στην πλατεία του Ταύρου, όπου ήταν και τα ανάκτορα. Έπειτα ο ίδιος, με μια σκαλωσιά, κρέμασε στα κλαδιά του δέντρου διάφορα κεριά τεράστια σε μέγεθος και χοντρά όσο ένα μπράτσο δυνατού άντρα. Τα κεριά αυτά τα άναψε, τη στιγμή ακριβώς που οι καμπάνες του μεσονυκτίου καλούσαν τους πιστούς στην εκκλησία. 
Η νύχτα ήταν γλυκιά και ήρεμη. Δεν φυσούσε καθόλου και το χιόνι είχε σταματήσει να πέφτει, λες και του άρεσε η παράξενη εκείνη σκηνοθεσία του Μιχαήλ. Τα κεριά έμειναν αναμμένα για αρκετή ώρα και ο κόσμος που περνούσε από την Πλατεία του Ταύρου, βλέποντας το φωτισμένο έλατο, έμενε με το στόμα ανοιχτό. Δεν ήξερε τι να υποθέσει και νόμιζε ότι βρισκόταν μπροστά σε ένα θαύμα. 

Στον λαό άρεσε αυτό και έτσι τον επόμενο χρόνο αρκετοί άρχοντες του Βυζαντίου επανέλαβαν το ίδιο σκηνικό. Με μια διαφορά: Αντί να στολίσουν κάποιο δέντρο του κήπου τους, στόλιζαν τα σπίτια τους.
Με τον καιρό η συνήθεια αυτή έμεινε τόσο πολύ στη συνείδηση του λαού που έμεινε σαν έθιμο.

Free Animated Christmas Tree Wallpapers:Animated Christmas Tree Wallpapers Christmas Tree Animated

Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό του ελάτου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βασιλιά Όθωνα το 1833.
Ο Όθωνας στόλισε εκείνη την χρονιά ένα τεράστιο έλατο, το οποίο είχε τοποθετηθεί κοντά στο σημερινό Πεδίο του Άρεως, όπως περίπου γίνεται και σήμερα με τα έλατα που στήνουν στις κεντρικές πλατείες οι διάφοροι δήμοι. 
Ήταν φορτωμένο με όμορφα και πολύχρωμα παιχνίδια και λαμποκοπούσε ολόκληρο. Το δέντρο είχε για φύλακες δύο φρουρούς για να μην κλέψει κανείς κάποιο από τα ωραία στολίδια του. 
Έμεινε σε εκείνη τη θέση όλο το Δωδεκαήμερο. 
Την ημέρα που έπρεπε να το πάρουν από τη θέση του οι Αθηναίοι αντέδρασαν. Ήθελαν να το κρατήσουν λίγο ακόμη. Ο δήμος τους έκανε το χατίρι. Συνεννοήθηκε με τους Βαυαρούς και αυτοί το άφησαν στην ίδια θέση ως το τέλος Ιανουαρίου.

(Από την Ελευθερία)

Πηγή:
infokids.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου