Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ινδιάνοι - 4


Με την ονομασία Ινδιάνοι συνηθίζεται να αποκαλούνται οι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αμερικής πριν την ανακαλύψουν οι  Ευρωπαίοι στα τέλη του 15ου αιώνα. Με την ίδια ονομασία αποκαλούνται μέχρι και σήμερα πολίτες, των οποίων οι ρίζες προέρχονται από τους ιστορικούς αυτούς λαούς. 
Ορισμένοι από αυτούς τους ιθαγενείς διατηρούν μέχρι σήμερα έναν νομαδικό τρόπο ζωής, ενώ κάποιοι άλλοι αναζητούν μόνιμη διαμονή δημιουργώντας μικρές κοινότητες και μικρά χωριά, ενώ σε κάποιες περιοχές κατάφεραν να οργανωθούν σε μεγαλύτερες κοινότητες, ακόμα και πόλεις, με πολιτική οργάνωση. 
Η ονομασία των Ινδιάνων προέρχεται από την σιγουριά του Κολόμβου ότι έφτασε στην Ινδία (ενώ στην πραγματικότητα είχε φτάσει στην Αμερική) και ότι οι κάτοικοι που συνάντησε ήταν Ινδοί.

Με την εισβολή των λευκών ανθρώπων από την Ευρώπη εξαπλώθηκαν επιδημίες, όπως η ευλογιά, ο τύφος, η ιλαρά κι η διφθερίτιδα.

Με βάση τις μελέτες, οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι περισσότεροι ιθαγενείς προέρχονται από πληθυσμούς που πιθανόν μετανάστευσαν από τη Σιβηρία 9.000-15.000 χρόνια πριν.

Ο ευρωπαϊκός αποικισμός της αμερικανικής ηπείρου άλλαξε για πάντα τη ζωή και τον πολιτισμό των ιθαγενών. Από το 15ο μέχρι το 19ο αιώνα, οι ιθαγενείς πληθυσμοί ρημάζονταν από ασθένειες, τις πολεμικές διαμάχες και την υποδούλωσή τους από τους Ευρωπαίους. Οι πρώτοι ιθαγενείς που ήρθαν σε επαφή με το Χριστόφορο Κολόμβο ήταν μέλη της φυλής Arawak. Υποδουλώθηκαν κι ο πολιτισμός τους  αφανίστηκε μέχρι το 1650, ενώ μέχρι το 1550 διασώθηκαν μόνο λίγοι ιθαγενείς.

Με τις αποικίες που έφτιαξαν οι Ευρωπαίοι εξαπλώθηκαν επιδημίες στους ιθαγενείς πληθυσμούς, οι οποίοι δεν είχαν κανένα είδος ανοσίας στις ασθένειες των λευκών. Συνηθισμένες για μας ασθένειες, όπως η ιλαρά κι η ανεμοβλογιά, αλλά και πιο επικίνδυνες, όπως η ευλογιά, αποδεικνύονταν φονικές για τους ιθαγενείς. Ορισμένοι ιστορικοί υπολογίζουν πως οι περισσότεροι από κάποιους  ιθαγενείς πληθυσμούς πέθαναν από ασθένειες που ήρθαν από την Ευρώπη.

Η γλώσσα, η ενδυμασία και τα έθιμα ποικίλουν από τη μια φυλή στην άλλη, ωστόσο υπάρχουν κάποιες ομοιότητες ανάμεσα στους ιθαγενείς της Αμερικής.

Στη Βόρεια Αμερική, η ινδιάνικη μουσική είναι  μονοφωνική, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούσαν συνήθως ήταν τύμπανα και φλογέρες. Στην Κεντρική Αμερική και το Μεξικό χρησιμοποιούνταν κυρίως τύμπανα και φλογέρες, με την απουσία έγχορδων οργάνων.
Η ινδιάνικη τέχνη συνεισφέρει σε πολλούς τομείς, όπως στην αγγειοπλαστική, στη ζωγραφική, στη γλυπτική, στη χαρακτική, στην κατασκευή κοσμημάτων κλπ.

Με το πέρασμα των χρόνων, αναπτύχθηκε από τους ιθαγενείς η καλλιέργεια φυτών, τα οποία τώρα είναι παγκοσμίως διαδεδομένα. 
Ένας μεγάλος ποσοστό των αγροτικών αυτών προϊόντων διατηρεί  στην ελληνική γλώσσα την αρχική τους ονομασία στη γλώσσα Ναχουάτλ. Ορισμένα από τα προϊόντα αυτά είναι: η ντομάτα, η πατάτα, το αβοκάντο, το κακάο, η βανίλια, ο ανανάς, και είδη της πιπεριάς όπως το τσίλι, η πάπρικα κι η παπάγια.

(Από τον Παντελή)

Πηγή: el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου