Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου προήλθε από τους ειδωλολάτρες,όμως η παράδοση του στολισμού του δέντρου υπήρχε σε σχεδόν όλες τις αρχαίες θρησκείες.
Οι άνθρωποι, τότε, έβαζαν το δέντρο μέσα στο σπίτι τους για να έχουν καλή σοδειά τον επόμενο χρόνο.
Οι Γερμανοί ήταν οι πρώτοι που στόλισαν χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι τους.Το στόλιζαν με καρύδια, μπισκότα και φαγώσιμα για να συμβολίσουν τα δώρα που έκαναν οι Μάγοι στον Χριστό.
Στην Γερμανία τον 16ο αιώνα ο Μαρτίνος Λούθηρος ξεκίνησε την παράδοση να ανάβουν κεριά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. 
Στα μέσα του 18ο αιώνα το έθιμο του στολισμού του χριστουγεννιάτικου δέντρου είχε διαδοθεί σε όλο τον κόσμο! Αντί για λαμπάκια τότε είχαν κεριά και έτσι συχνά γίνονταν ατυχήματα, γι αυτό οι άνθρωποι συνήθιζαν να διατηρούν έναν κουβά με νερό κάτω από το δέντρο. 
 Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο με ηλεκτρικά λαμπάκια στολίστηκε στην Νέα Υόρκη, στο σπίτι του Έντουαρτ Τζόνσον, το 1882 . Ο Άγγλος ιερομόναχος Άγιος Βονιφάτιος, τον 8ο αιώνα, καθιέρωσε το χριστουγεννιάτικο έλατο ως σύμβολο των Χριστουγέννων. 
 Το χριστουγεννιάτικο δέντρο ήρθε στην Ελλάδα το 1833 από τον Όθωνα και την Βαυαρική δυναστεία σαν γερμανικό έθιμο. Το πρώτο δέντρο στολίστηκε στο Ναύπλιο, όμως τα ελληνικά σπίτια άρχισαν να στολίζουν δέντρο μετά το 1950.

Christmas and New Year background
(Από την Αναστασία, την Άννα-Μαρία και την Μαρκέλλα)

Πηγές:
dim-rizou.pel.sch.gr
alexpolisonline.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου