Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012

Άγιος Βασίλειος, Santa Claus

Ο Αγιος βασίλειος 

O Μέγας Βασίλειος ήταν ένας από τους τρεις ιεράρχες. Γεννήθηκε το 330 μ.Χ. στη Νεοκαισάρεια του Πόντου. Σπούδασε ρητορική, φιλοσοφία, αστρονομία, γεωμετρία, ιατρική, φιλολογία και φυσική στην Καισάρεια, στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα στην Φιλοσοφική Σχολή των Αθηνών.
Το 370 διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο τον μητροπολίτη Καισάρειας.

Στην Ελλάδα και την ορθόδοξη παράδοση η πρώτη ημέρα του χρόνου ταυτίστηκε με τον Μέγα Βασίλειο.

Ο ίδιος έγινε γνωστός κυρίως για τη φιλανθρωπία του και γιατί φρόντιζε πάντα όσους είχαν την ανάγκη του. Σύμφωνα με την παράδοση, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα ξεκινούσε πεζός μ' ένα ραβδί στο χέρι και έφερνε συμβολικά δώρα στους ανθρώπους.
Από τον Μέγα Βασίλειο ξεκίνησε και το έθιμο της βασιλόπιτας της Πρωτοχρονιάς. 
Όλα άρχισαν, σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο Έπαρχος της Καππαδοκίας πήγε στην πόλη για να εισπράξει φόρους. Οι κάτοικοι ζήτησαν τη βοήθεια του Μεγάλου Βασιλείου για να μην χάσουν τα πολύτιμα αντικείμενα τους, αφού ήταν και τα μόνα που είχαν. 
Αφού τα συγκέντρωσαν και τα είδε ο Έπαρχος, ο Μέγας Βασίλειος τον έπεισε να μην τα πάρει. Ενθουσιασμένοι οι κάτοικοι ευχαρίστησαν τον Μέγα Βασίλειο που τους βοήθησε, ωστόσο τότε προέκυψε το ζήτημα της επιστροφής των αντικειμένων στους ιδιοκτήτες τους. Τότε για να μην υπάρξει διχόνοια διέταξε τους πιστούς να φτιάξουν το απόγευμα του Σαββάτου πίτες και να βάλουν μέσα σε κάθε μία από ένα αντικείμενο. Την επομένη τους τις μοίρασε και, σαν από θαύμα, κάθε ένας βρήκε μέσα στην πίτα αυτό που είχε προσφέρει.

Ο Santa Claus

Το 1822 ο Αμερικανός συγγραφέας Κλέμεντ Μουρ έγραψε το ποίημα «The Night Before Christmas» στην εφημερίδα «Sentinel». Εκεί υπάρχει η πρώτη περιγραφή του Santa Claus. Μάλιστα η ιστορία αυτή εικονογραφήθηκε από τον πατέρα τού χιουμοριστικού αμερικανικού σχεδίου Τόμας Νάστ.

Υπάρχει και μία ακόμα εκδοχή που θέλει τον Άγιο Βασίλη να γεννιέται κατά τη διάρκεια του αμερικανικού Εμφυλίου πολέμου, όταν ο Νάστ εργαζόταν στο περιοδικό Harper's Weekly και απεικονίζει με δικές του ιστορίες τα δρώμενα του πολέμου. Μία από αυτές ήταν «Ο Άγιος Βασίλης στο στρατόπεδο», όπου παρουσιάζεται για πρώτη φορά με τα χαρακτηριστικά που τον ξέρουμε σήμερα και ο οποίος μοίραζε δώρα σε ένα στρατόπεδο των Βορείων.

Στη συνέχεια έρχεται το ποίημα του Κλέμεντ Μούρ, ο οποίος "έδωσε" στον Άγιο Βασίλη το μεταφορικό του μέσο, το έλκηθρο με τους ταράνδους και τον «έμαθε» να μπαίνει στα σπίτια από τις καμινάδες.

Το όνομα πάντως Santa Claus είναι μία παράφραση του ολλανδικού ονόματος Sinterklaas, που μετέφεραν και εδραίωσαν στο Νέο Κόσμο, στο Νέο Άμστερνταμ (σήμερα Νέα Υόρκη) οι Ολλανδοί μετανάστες.

Ωστόσο κάθε χώρα και κάθε πολιτισμός τον έχει βαφτίσει σύμφωνα με τα δικά του έθιμα. 
Σημασία έχει πάντως πως σε όλες τις γωνιές του πλανήτη ο συμβολισμός είναι ο ίδιος.
Μερικά από τα ονόμα που έχει: 
Ο «πατέρας των Χριστουγέννων», των Άγγλων.
Ο «Περ Νοέλ», των Γάλλων.
Ο «Σίντερ-Κλάας», των Ολλανδών.
Ο «Βάιναχτσμαν», των Γερμανών.
Ο «Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ» (= ο Καλός γερο-πατέρας), των Κινέζων.
Ο «Χοτέισο», των Ιαπώνων.
Ο αγαθός γίγαντας Γκαργκάν, στην παράδοση των Κελτών.
Η Μπεφάνα, στην Ιταλία.
Η γριά Μπαμπούσκα, στη ρωσική παράδοση, που καταδικάστηκε να τριγυρνάει την ημέρα των Θεοφανίων και να μοιράζει δώρα στα παιδιά, επειδή έδωσε λάθος κατευθύνσεις για το δρόμο προς τη Βηθλεέμ. 
Τέλος, το 1931, η Coca Cola και ο αμερικανός σχεδιαστής Χέιντον Σάντμπλομ, για τις ανάγκες ενός διαφημιστικού έβαψαν τη μέχρι τότε πράσινη στολή του Αγίου Βασίλη στο κόκκινο χρώμα τού αναψυκτικού και του έμεινε για πάντα.

(Από την Ελευθερία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου