Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Μικρασιατική καταστροφή - 1



Η Σμύρνη ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός κόμβος (της  Τουρκίας) λόγω της θέσης της. Αυτό βοήθησε πολύ στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξή της. Οι Τούρκοι την αποκαλούσαν Γκιαούρ Ιζμίρ δηλαδή Σμύρνη των απίστων.
Ο George Horton ήταν ο μόνος (Αμερικανός) πρόξενος που ήθελε να βοηθήσει τους Έλληνες. Οι Τούρκοι ήθελαν να διώξουν όλους τους χριστιανούς από την Μικρά Ασία .


Το καλοκαίρι του 1922 οι Έλληνες είχαν εξουθενωθεί και κουραστεί, ενώ οι εχθροί τους είχαν ενισχυθεί με πολεμοφόδια. Στις 23/8 έφτασαν δυνάμεις από την Θράκη. Στα λιμάνια της Χίου και της Μυτιλήνης ήταν καθηλωμένα 50 εμπορικά πλοία που η κυβέρνηση δεν επέτρεπε να πάνε να βοηθήσουν την Σμύρνη. Πολλούς ιερείς τους σκότωσαν με βασανιστήρια (άλλους τους κάρφωσαν στα δέντρα, άλλους τους στραγγάλισαν, άλλους τους σούβλισαν, άλλους  τους έθαψαν ζωντανούς και άλλους τους πετάλωσαν).


Αρκετές γυναίκες προτίμησαν να πέσουν από τα βράχια από το να τις πιάσουν οι Τούρκοι (σαν τις γυναίκες του Ζαλόγγου). Καταστράφηκαν 55.000 σπίτια: τα 43.000 ήταν ελληνικά, 10.000 αρμένικα και 3.000 ξένων υπηκόων. Επίσης, 5.000 καταστήματα παραδόθηκαν στις φλόγες.


Συνολικά 1.500.000 πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη κατέφυγαν στην Ελλάδα! 



Πηγή: www.matia.gr

(Από την Νικόλ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου