Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ινδιάνοι - 5



Ινδιάνοι ονομάζονται οι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αμερικής πριν την ανακάλυψή της από τους Ευρωπαίους.
Έτσι ονομάζονται και σήμερα ορισμένες εθνικές μειονότητες που οι ρίζες τους προέρχονται από τους Ινδιάνους. 
Ζούσαν με νομαδικό τρόπο ζωής και έτσι ζουν μέχρι σήμερα εκτός από μερικούς που κατάφεραν να οργανωθούν σε κοινότητες και να ζήσουν ακόμα και σε πόλεις.
Οι ινδιάνοι είχαν αναπτύξει μεγάλους πολιτισμούς όπως αυτούς των Μάγια και των Ίνκας.

Χωρίζονταν σε πολλές μεγάλες οικογένειες (φυλές) η καθεμία από τις οποίες είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό από όπου έπαιρναν και το όνομα της φυλής τους.
Μερικές από τις φυλές είναι:
Οι Abenaki που σημαίνει «η γη μας» και το όνομα της φυλής τους σημαίνει «άνθρωποι της αυγής».
Οι Apache που σημαίνει «η φυλή»
Οι Cherokee, που σημαίνει “άνθρωποι των σπηλαίων”. 

Τους ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος στις 12 Οκτωβρίου 1492 ανακαλύπτοντας την Αμερική και τους ονόμασε Ινδιάνους, επειδή νόμιζε ότι είχε ανακαλύψει την Ινδία.
Οι Ινδιάνοι έπεσαν θύματα  της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των Ευρωπαίων.
Οι Ευρωπαίοι τούς θεωρούσαν ικανούς μόνο για δούλους. Ήταν μαχητές και έδιναν καθημερινούς αγώνες για την επιβίωση τους.
Ασχολούνταν με την γεωργία. Καλλιεργούσαν το έδαφος και έπαιρναν ό,τι ήταν αναγκαίο από αυτό. Δεν έκοβαν τα δέντρα παρά έπαιρναν αυτά που είχαν πέσει κάτω ή ήταν πολύ γέρικα. Το κρέας που έτρωγαν ήταν κυρίως από βουβάλια.

Οι Ευρωπαίοι επειδή ήθελαν να κατακτήσουν την Αμερική άρχισαν να κυνηγάνε τους Ινδιάνους με αποτέλεσμα να καταστραφούν περισσότερες από 180 φυλές.
Κατηγορούνταν από την εκκλησία ότι έκαναν  μάγια και ήταν ειδωλολάτρες. Ενώ στην πραγματικότητα πίστευαν στο Θεό. Πίστευαν ότι ζούσαν με Αυτόν ανάμεσα στη φύση. Δεν χρειαζόταν να φτιάξουν ναούς για να Τον λατρέψουν, επειδή έβλεπαν τον θεό τους στον ουρανό και τη γη και είχαν για ναούς τις πεδιάδες και τα δάση.

Για την θεραπεία των αρρώστων, την ενηλικίωση των νεαρών Ινδιάνων και τους χορούς τους ήταν υπεύθυνοι οι Σαμάνοι της φυλής.
Η ινδική μουσική είναι σχεδόν μονοφωνική.
Τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούσαν ήταν κρόταλα τύμπανα και ραβδιά και με αυτά συνόδευαν τους χορευτές.





Δεν είχαν γραπτούς νόμους.  Οι μύθοι, παραδόσεις και τελετουργικές λειτουργίες περνούσαν από γενιά σε γενιά με τον προφορικό λόγο. Μερικά από τα έθιμα τους είναι:
Πολεμικός στολισμός
Οι πίπες της ειρήνης
Οπλισμός
Βάψιμο προσώπου
Η τέχνη του πολέμου
Η ιερή προέλευση του καπνίσματος
Ενδυμασία
Γραφή με εικόνες
Κυνήγι

 Το  1763 στη Μασαχουσέτη άρχισε η γενοκτονία των Ινδιάνων που οδήγησε στον αφανισμό τόσο των φυλών τους αλλά και στον αφανισμό του πολιτισμού τους.
 Σήμερα από  τις 180 φυλές επιβιώνουν σήμερα μόνο 100.000 Ινδιάνοι στη Β. Αμερική, σε συνθήκες απάνθρωπες, σε καταυλισμούς που τους έχει παραχωρήσει η αμερικάνικη κυβέρνηση.

(Από την Άννα-Μαρία και την Μαρκέλλα)

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου