Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Πες μου τι τρως ...να σου πω πού μένεις!

ΓΑΣΤΡΙΜΑΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

ΒΕΛΓΙΟ

Το Βέλγιο βρίσκεται στην βορειοδυτική Ευρώπη και διακρίνεται σε τρεις μεγάλες περιοχές:
α) στο νοτιοανατολικό ορεινό τμήμα, όπου δεσπόζει η οροσειρά των Αρδενών,
β) στο Μέσο Βέλγιο, και
γ) στο Κάτω Βέλγιο, όπου το έδαφος είναι πολύ γόνιμο.

Το Βέλγιο παράγει κυρίως μελιτζάνες. Άλλα προϊόντα του είναι η σοκολάτα cote d’or και τα μπισκότα Lu.

Ένα ξεχωριστό πιάτο που ποικίλει σε διάφορες περιοχές του Βελγίου είναι το βοδινό μαγειρεμένο σε μπύρα (La Carbonade Flamande). Πάνω από όλα όμως είναι τα αχνιστά μύδια, για τα οποία φημίζονται οι Βέλγοι.



(Από την Νικόλ)
_______________________________________________________________________
ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Λίγα λόγια για την χώρα
Η Γερμανία έχει πρωτεύουσα το Βερολίνο. Η Γερμανία είναι χώρα με πολύ μεγάλο πληθυσμό. Συνορεύει προς τα βόρεια με την Δανία, τα ανατολικά με την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία, τα δυτικά με την Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Στα βόρεια βρέχεται από την Βόρεια θάλασσα και την Βαλτική. Η Γερμανία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο εύκρατο κλίμα στην Γερμανία επικρατούν υγροί δυνατοί άνεμοι. Το κλίμα επηρεάζεται από το Βόρειο Ατλαντικό ρεύμα, ως βόρεια προέκταση του ρεύματος του Κόλπου. Οι χειμώνες στην Γερμανία είναι ήπιοι και τα καλοκαίρια δροσερά αν και σε ορισμένες περιοχές οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν και τους 30οC. Στα ανατολικά της χώρας το κλίμα είναι περισσότερο ηπειρωτικό, με ψυχρούς χειμώνες και θερμά καλοκαίρια. Στην κεντρική νότια Γερμανία οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 30οC.
Η Γερμανία έχει πολλές αγροτικές καλλιέργειες και μεγάλη οικονομική ανάπτυξη.

Και τώρα ...στο ψητό!
Οι Γερμανοί προτιμούν το βασικό πιάτο να αποτελείται από κρέας, πατάτες και διάφορα λαχανικά. Το πρόγευμα το θέλουν να είναι πλούσιο με καφέ, γάλα ή τσάι, ψωμί, μαρμελάδα, αυγά, διάφορα τυριά και σαλάμια.

Το τυπικό γερμανικό φαγητό είναι το Άμπεντμπροτ = βραδινό ψωμί.

Πηγή: budapest-tours.gr

(Από την Αναστασία)
_______________________________________________________________________

ΕΛΒΕΤΙΑ

H Ελβετία είναι χώρα της δυτικής Ευρώπης και λέγεται αλλιώς και  Ελβετική Συνομοσπονδία. Συνορεύει νότια και νοτιοανατολικά με την Ιταλία, δυτικά Συνορεύει δυτικά με τη Γαλλία, νότια και νοτιοανατολικά με την Ιταλία, βόρεια και βορειοανατολικά με τη Γερμανία και ανατολικά με την Αυστρία και το Λιχτενστάιν Έχει πρωτεύουσα τη Βέρνη. Είναι μία σχετικά μικρή χώρα Χαρακτηριστικό είναι ότι  έχει πολλές λίμνες. 


Το κλίμα της παρουσιάζει μεγάλες ανομοιομορφίες από περιοχή σε περιοχή.
Η Ελβετία μία από τις πιο ορεινές χώρες της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της καλύπτεται από τις Άλπεις και βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο. 

Η Ελβετική κουζίνα δεν ιδιαίτερη.
Τα ελβετικά πιάτα οφείλουν την ύπαρξή τους σε γερμανικές, γαλλικές και ιταλικές σπεσιαλιτέ. Το φαγητό στην Ελβετία, γενικά αποτελείται από πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, πατάτες, λευκό κρέας και ψωμί. Το ψωμί σίκαλης είναι η βάση όλων των γευμάτων τους. Ο τρόπος διατροφής διαφέρει από περιοχή σε περιοχή . Για πρωινό ή σνακ τρώνε μούσλι που είναι μια ελβετική εφεύρεση των γυναικών του 19ου αιώνα.

Το πιο γνωστό ελβετικό πιάτο είναι το fondue (φοντύ) που είναι μείγμα από λιωμένα τυριά και άσπρο κρασί, στο οποίο βουτάς κομμάτια ψωμιού. Οι Ελβετοί συνοδεύουν το φοντύ τυριών , που είναι και το αγαπημένο τους φαγητό με κρασί , σναπς (γερμανικό ποτό ) ή τσάι, γιατί θεωρούν ότι μόνο αυτά τα συγκεκριμένα ροφήματα βοηθούν στην καλύτερη χώνεψη του τυριού. Προτιμούν μόνο τα ελβετικά τυριά όπως π.χ. έμενταλ και γκιγιόμ.
Άλλο παραδοσιακό ελβετικό πιάτο είναι το Rösti (ρόστι), που μοιάζει με τηγανόψωμο, αλλά είναι φτιαγμένο με τριμμένες πατάτες, άλλοτε σκέτες, άλλοτε με προσθήκη μπέικον και τυριού. Φτιάχνουν πολλών ειδών κέικ και επιδόρπια όπου χρησιμοποιούν την ελβετική σοκολάτα. Στη γερμανόφωνη Ελβετία η κουζίνα είναι πιο βαριά. Τα γεύματα περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία από λουκάνικα και εξαιρετικά αλλαντικά.

(Από την Άννα-Μαρία)
_______________________________________________________________________

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Η Φινλανδία είναι χώρα της βόρειας Ευρώπης. Βρίσκεται ανάμεσα στην Σουηδία, την Νορβηγία, την Ρωσία και την Βαλτική θάλασσα.
 Κάποια από τα γνωστά τους φαγητά αλλά πολύ περίεργα για εμάς τους έλληνες είναι:

1."ΠΟΥΛΑ" ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ 
Παραδοσιακή συνταγή όπου την προσφέρουν με τσάι ή καφέ σε γιορτινές περιόδους όπως το Πάσχα.

 2.ΡΟΛΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ
Επίσης ένα πολύ συνηθισμένο φαγητό, για γιορτινές περιπτώσεις.


3.ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΣΟΥΠΑ
Ένα φαγητό που τρώγεται συχνά στην Φινλανδία λόγω του κρύου και παγωμένου κλίματός της. Περιέχει σολομό, φρέσκο γάλα, καρότο, κρεμμύδια και σέλινο.


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

_______________________________________________________________________

ΙΤΑΛΙΑ


Πίτσα , μακαρονάδα, μιαμ, μιαμ, μιαμ…….
  
Η αγαπημένη κουζίνα μικρών και μεγάλων και ας μην είναι η ποιο υγιεινή.
Είναι ίσως η ποιο διάσημη και αγαπητή κουζίνα σε όλο τον κόσμο.
Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι έφτιαχναν μακαρόνια με σιτάρι και νερό από πολύ παλιά, τα έκαναν όμως  ψητά και όχι βραστά. Ακόμα στην Αρχαία Ελλάδα  έψηναν μεγάλα στρογγυλά επίπεδα ψωμιά στα οποία πρόσθεταν διάφορα υλικά και μπαχαρικά .
Ο βασιλικός , η μαντζουράνα, η ρίγανη , το δεντρολίβανο  και το σκόρδο είναι τα βασικά μυρωδικά της Ιταλικής κουζίνας .
Η τελική μορφή της πίτσας προέκυψε όταν το 1889 η βασίλισσα Μargherita μαζί με τον σύζυγό της Umberto I επισκέφθηκε το Ιταλικό Βασίλειο. Ο σεφ για να τιμήσει την βασίλισσα έφτιαξε μία πίτσα στην οποία πρόσθεσε ντομάτα μοτσαρέλλα και φρέσκο βασιλικό , δηλαδή τα χρώματα της Ιταλικής σημαίας .

Από τότε μέχρι σήμερα η πίτσα συναντάται σε πολλές  ποικιλίες , με διαφορετικά είδη τυριών, σάλτσας,  αλλαντικών ,λαχανικά και καρυκεύματα.
Οι μακαρονάδες συνδυάζονται με διάφορα είδη κρεατικών, αλλαντικών αλλά και λαχανικών και συνοδεύονται με λευκές και κόκκινες σάλτσες με έντονη γεύση μπαχαρικών. Τορτελίνια, λαζάνια, πέννες, κανελόνια είναι μερικά από τα είδη των ζυμαρικών που κυριαρχούν.

Τα τυριά έχουν σημαντικό ρόλο στην παρασκευή των Ιταλικών φαγητών. Το πεκορίνο και η παρμεζάνα με γεύση έντονη και αλμυρή συμπληρώνουν τις μακαρονάδες . Η μοτσαρέλλα είναι μαλακό τυρί που φτιάχνετε από αγελαδινό γάλα και είναι το κύριο συστατικό για την πίτσα.
Κάθε γεύμα τους  οι Ιταλοί το ολοκληρώνουν με εσπρέσο ή καπουτσίνο καφέ.
Οι Έλληνες είναι από τους  ποιό πιστούς  οπαδούς  της  Ιταλικής κουζίνας . Οι πίτσες , οι μακαρονάδες αλλά και οι καφέδες αποτελούν πλέον μέρος και της Ελληνικής διατροφής.

(Από την Ηρώ)


_______________________________________________________________________

ΜΕΞΙΚΟ


 

Το Μεξικό εδώ και χιλιάδες χρόνια δέχεται επιρροές  διάφορων λαών όπως των Ολμέκων των Μάγια και των Ατζέκων και αργότερα των Κονκισταδόρων.
Με την ανάμειξη του Ισπανικού  του Γαλλικού πολιτισμού  και του πολιτισμού των Ινδιάνων η  γαστρονομική παράδοση των Μεξικανών ιθαγενών αναμείχθηκε με την ευρωπαϊκή και μεσογειακή, δημιουργώντας το πασίγνωστο μεξικάνικο φαγητό.
Tortillas, enchiladas, guacamole και quesadillas είναι ορισμένες μόνο από τις γαστρονομικές δημιουργίες της χώρας  της Λατινικής Αμερικής. Η μεξικάνικη κουζίνα είναι πολύχρωμη και γεμάτη αρώματα. Καρυκεύματα και μπαχαρικά πλουτίζουν την γεύση κάθε φαγητού. Είναι ένα κράμα γεύσεων.

Το καλαμπόκι, τα φασόλια και το ρύζι έχουν ιδιαίτερη θέση στη διατροφή των Μεξικανών, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ιδιαίτερα το καλαμπόκι, το είχαν θεοποιήσει  και  πίστευαν πως διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες. Είναι το παραδοσιακό βασικό προϊόν του Μεξικού και η χρήση του είναι ευρεία. Τρώγεται ακατέργαστο ακριβώς όπως είναι και ως συστατικό πολλών πιάτων. Το περισσότερο  όμως, χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί η 'masa', η ζύμη δηλαδή για τις ταμάλες, τις τορτίγιες και πολλά άλλα φαγητά που βασίζονται στο καλαμπόκι.

Δεύτερο, αλλά εξίσου σημαντικό, συστατικό στην κουζίνα των Μεξικανών είναι τα moles. Πρόκειται για σάλτσες, που παρασκευάζονται με πάμπολλους τρόπους και έχουν ως βάση το chili και το cacao puro, δηλαδή την πραγματική σοκολάτα.
Τα γλυκοκολοκύθα και οι πιπεριές παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη Μεξικάνικη Κουζίνα και φυσικά σκόρδο και κρεμμύδι.

Εξαιτίας της έλλειψης νερού στο Μεξικό, ο κάκτος αποτελεί καθημερινό συμπλήρωμα του γεύματός τους. Ο κάκτος,  είναι το κύριο λαχανικό τους, καθώς -όπως λένε- είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και βοηθά ακόμη και στο ζάχαρο! Κάθε Μάιο κόβονται τα φύλλα του, τα οποία, μετά από επεξεργασία, καταψύχονται και χρησιμοποιούνται όλο τον χρόνο με πολλούς και διάφορους τρόπους στην τυπική μεξικάνικη σαλάτα nopalitos, στην παρασκευή μη αλκοολούχων ποτών και σε διάφορα κύρια πιάτα.
Τα πιο σημαντικά και συχνά καρυκεύματα στη Μεξικάνικη κουζίνα είναι η σκόνη τσίλι, το κύμινο, η ρίγανη, το κόλιανδρο, το epazote, η κανέλα και το κακάο .

Το Μεξικάνικο φαγητό ποικίλει σε κάθε μία από τις έξι περιφέρειες  του Μεξικού, λόγω του ότι μεταξύ των ιθαγενών κατοίκων υπάρχουν διαφορές που αφορούν το κλίμα, τη γεωγραφική θέση ακόμα και το έθνος και λόγω του ότι ο κάθε πληθυσμός επηρεάστηκε σε διαφορετικό βαθμό από τους Ισπανούς κατακτητές.

Στα κύρια πιάτα τους τα κρέατα που συνηθίζουν είναι το κοτόπουλο και το χοιρινό ενώ καταναλώνουν πολύ  λίγο αρνί, γιατί είναι πολύ ακριβό.
Στα χωριά ή στις χαρακτηριστικές αμμώδεις περιοχές του Μεξικό, υπάρχουν εξωτικά πιάτα, μαγειρεμένα με το τρόπο των Αζτέκων ή των Μάγια με συστατικά  από ιγκουάνα, κροταλία, ελάφι, ουρακοτάγκο, κατσαρίδα, αβγά μυρμηγκιών και άλλα είδη εντόμων.

Το φαγητό των φτωχών του Μεξικό  είναι η διάσημη Μεξικάνικη κουζίνα, που σήμερα, γίνεται  αρκετά γνωστή σε όλο τον κόσμο.


Το εθνικό ποτό του Μεξικό είναι η Τεκίλα, που παράγεται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Tequila από ένα είδος κρίνου. 
Θεωρείται  χωνευτικό μετά  από κάθε γεύμα και πιστεύουν πως η καλή τεκίλα πίνεται πάντοτε ζεστή.








ΠΗΓΕΣ

(Από την Μυρτώ)

_______________________________________________________________________

ΚΙΝΑ


H κινέζικη κουζίνα αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους κι αν τη δοκιμάσουν.

    Επικρατεί η σόγια, τα λαχανικά και τα άπαχα κρέατα, το ρύζι και τα νουντλς, οι καυτερές αλλά και οι γλυκόξινες γεύσεις, τα γουόκ και ο ατμός.

    Τα ζυμαρικά και το παγωτό, ξεκίνησαν από την Κίνα! Το τσάι ομοίως! Πράσινο, μαύρο ή λευκό, έμελλε να κατακτήσει τον κόσμο.

Μια ακόμα πρωτοπορία είναι το τόφου: ένα προϊόν από γάλα σόγιας που μοιάζει με τυρί. Αγαπημένο προϊόν για ανθρώπους που αποφεύγουν τα ζωικά λιπαρά και ακολουθούν δίαιτες χορτοφαγίας.
Για τους λιτοδίαιτους Κινέζους η διατροφική αξία των γευμάτων έχει εξέχουσα σημασία. Η κουζίνα τους είναι νόστιμη, ελαφριά, υγιεινή και καθόλου παχυντική. Οι λιπαρές ουσίες που χρησιμοποιούν είναι ελάχιστες κι αυτές  φυτικές.
Στις διατροφικές τους συνήθειες δεν έχουν θέση ψωμιά, κρέμες γάλακτος, κρέμες γενικότερα, πατάτες και πίτες. Οι Κινέζοι ατμίζουν τα φαγητά τους, τα βράζουν ή τα τηγανίζουν σε ελάχιστο σησαμέλαιο ή φοινικέλαιο.
Οι Κινέζοι μαγειρεύουν με όλους τους τρόπους. Βράζουν, ατμίζουν, τσιγαρίζουν, τηγανίζουν, ψήνουν σε κάρβουνο, διατηρούν τις τροφές είτε παστώνοντάς τες, είτε κάνοντας τουρσί. 

Ένας γενικός κανόνας που ακολουθούν είναι τα υλικά τους να είναι κομμένα πάντα σε μικρά κομμάτια για να μειώνεται ο χρόνος μαγειρέματος και σχεδόν πάντα μαγειρεύουν με γρήγορες κινήσεις, σε δυνατή φωτιά.

ΠΗΓΗ: http://www.elais.gr/cooking/international-taste/2861

(Από την Όλγα)


_______________________________________________________________________

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

H Ουγγαρία είναι κράτος της κεντρικής Ευρώπης. Στα ανατολικά συνορεύει με τη Ρουμανία , στα νότια με τη Γιουγκοσλαβία στα δυτικά με την Αυστρία και στα βόρεια με την Τσεχοσλοβακία. Δεν έχει διέξοδο στη θάλασσα..
Το έδαφος της είναι σχεδόν τελείως πεδινό. Μόνο στα βόρεια υπάρχουν μερικοί λόφοι, που ο ψηλότερος φτάνει τα 1.015 μέτρα. Το έδαφός της το διασχίζει ο Δούναβης. Εκτός απ' τους δύο αυτούς υπάρχουν και πολλοί άλλοι μικρότεροι, που είναι παραπόταμοι των δύο παραπάνω ποταμών. Στα δυτικά υπάρχει η λίμνη Μπάλατον  
   Το κλίμα της είναι σχεδόν ηπειρωτικό. Η μέση ετήσια θερμοκρασία φτάνει τους 11,7 βαθμούς Κελσίου. Ο θερμότερος μήνας είναι ο Ιούλιος, με μέση θερμοκρασία 22 βαθμούς Κελσίου.
    Είναι αγροτοβιομηχανική χώρα. Τα γεωργικά προϊόντα που παράγει είναι σιτάρι, καλαμπόκι κριθάρι, βρώμη, σίκαλη, πατάτες ,ζαχαρότευτλα και κηπευτικά. Μεγάλη είναι επίσης κι η αμπελοκαλλιέργεια. Έχει αναπτυγμένη πτηνοτροφία.

    Οι Ούγγροι δεν τρώνε με υγιή τρόπο. Τρώνε πάρα πολύ κρέας, ψωμί, ζυμαρικά και χρησιμοποιούν πάρα πολύ λίπος και καρυκεύματα. Δεν τρώνε αρκετά φρέσκα λαχανικά και φρούτα.
Η Ουγγρική κουζίνα είναι γνωστή.

    Το παραδοσιακό Ουγγρικό πρωινό είναι αρκετά μεγάλο. Τρώνε συνήθως σάντουιτς με αλλαντικά και καμία φορά το πρωινό αποτελείται από ένα φλιτζάνι τσάι, τον καφέ ή το γάλα με ένα γλυκό. Το μεσημεριανό γεύμα είναι το κύριο γεύμα και έχει πολλά πιάτα. Το ορεκτικό που περιλαμβάνει ένα ζεστό ή κρύο πιάτο μετά  η σούπα και το κυρίως πιάτο.
Συχνά, το κύριο πιάτο περιλαμβάνει κρέας και σαλάτα ή μια γλυκιά ζύμη. Μετά από αυτό, έρχεται το επιδόρπιο.

Το δείπνα αποτελείται από σάντουιτς , γιαούρτι  ή ένα λουκάνικο και ένα κουλούρι.
Η παραδοσιακή διατροφή της Ουγγαρίας  περιέχει κρέας και τα λαχανικά εποχής, καθώς και φρούτα, φρέσκα ψωμιά, μέλι και διάφορα είδη τυριών . Χρησιμοποιούν πολύ την πάπρικα, για να δώσει γεύση σε πολλά πιάτα .

Το Langos είναι το παραδοσιακό τηγανιτό ψωμί της Ουγγαρίας.

Πρόκειται για  μια ζύμη με μαγιά  που την τηγανίζουμε αργά και από τις δύο πλευρές  στην οποία βάζουμε  κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και μαρμελάδα .

Εθνικό τους φαγητό είναι το «Γκούλας».
Δημοφιλή πιάτα στην Ουγγαρία είναι :
Lekváros Bukta ή Bukta –Είναι ένα ψημένο επιδόρπιο γεμάτο με τριμμένο  καρύδι ή μαρμελάδα..
Gesztenyepüré - Αυτά είναι κάστανα που έχουν μαγειρευτεί, πουρέ και αναμειγνύεται με ρούμι και ζάχαρη, στη συνέχεια, που ολοκληρώνεται με κρέμα σαντιγί.
Dobos torta – Αυτή είναι  παντεσπάνι. Έχει πάστα σοκολάτας  με καρύδια και καραμέλα.
Rakott palacsinta: κρέπες με ζαχαρούχο τυρί, καρύδια σταφίδες και μαρμελάδα
Στεφανία Στεφανία szelet ή φέτες - Αυτή είναι μια ουγγρική meatloaf όπου η μεσαία έχει βραστά αυγά.
Lecsó - Ένα είδος στιφάδου  με ανάμικτα λαχανικά, πάπρικα και ζάχαρη
 Fozelék - Αυτό είναι ένα  ουγγρικό πιάτο με λαχανικά και φασόλια.
Töltött πάπρικα - Αυτό είναι το αγαπημένο τους πιάτο. Είναι κατασκευασμένο με κιμά, ρύζι και πιπεριές.
Húsleves - Μοσχαρίσιο κρέας ή κοτόπουλο σούπα με ζυμαρικά .
Halászlé - Αυτή είναι μια ψαρόσουπα πικάντικη με καυτερή πάπρικα.
Διάσημα είναι τα Ουγγρικά κρασιά.
Το Liquor είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά της Ουγγαρίας και περιέχει Unicum και Pálinka.

(Από την Μαρκέλλα)

3 σχόλια:

  1. γεια τελειες πληροφοριες με βοηθησαν πολύ ευχαριστω!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Ναι... Παράλειψη... Τώρα όμως τα παιδιά που έγραψαν τα παραπάνω έχουν πάει γυμνάσιο και δεν γίνεται πια να τους χαμηλώσω τον βαθμό...
      ;)

      Διαγραφή