Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

οδός Κοργιαλενίου


Η οδός Κοργιαλενίου βρίσκεται στην Αθήνα στους Αμπελόκηπους.
Στο 7ο διαμέρισμα Αθήνων.
Στην οδό αυτή βρίσκεται το 12ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και το 57ο Γυμνάσιο.
Ο δρόμος πήρε το όνομά του από τον Μαρίνο Κοργιαλένιο.

Ο Μαρίνος Κοργιαλένιος, Έλληνας εθνικός ενεργέτης και ιδρυτής της Κοργιαλένιου Βιβλιοθήκης γεννήθηκε το 1829 στο Αργοστόλι.Ήταν παντρεμένος απο το 1861 με την Αγγελική Γεραλοπούλου κόρη εμπόρου στην πρωτεύσα τησ Αγγλίας με την οποία δεν απέκτησαν παιδιά.
Πέθανε στις 14 Απριλίου 1911 από χρόνια πνευμονική νόσο στο Λονδίνο όπου έγινε η κηδεία του,ενώ η σορός του μεταφέρθηκε και τάφηκε στο νεκροταφείο του Δραπάνου στο Αργοστόλι δίπλα από τον τάφο της μητέρας του.

Γονείς του ήταν ο Σπυρίδων Κοριαλένιος και η Ρεγγίνα Πηλίκα. Η οικογένειά τους έκτοτε έζησε με πολλές στερήσεις και ο ίδιος το 1846 αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Σμύρνη,όπου εργάστηκε ως υπάλληλος από το 1846 έως το 1849, σε αγγλικά καταστήματα.

Συνέταξε διαθήκη στις 15 Ιουνίου 1910 και με αυτήν όρισε τον Βασιλιά των Ελλήνων πρόεδρο της επιτροπής των Ελλήνων Εκτελεστών της. Διέθεσε κληροδότημα 40.000 λιρών Αγγλίας για εθνικούς σκοπούς και ποσά για κοινωφελείς σκοπούς, όπως το νοσοκομείο <<Ευαγγελισμός>>,το νοσοκομείο Παίδων,το εθνικό Αστεροσκοπείο, τηνΚοργιαλένια και Αργύρεια Σχολή Σπετσών. Παράλληλα, μεγάλο μέρος της περιουσίας του περιήλθε σε στενούς συγγενείς.

Μαρκέλλα - Όλγα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου