Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα


Η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων ήταν πολύ σημαντική και είχε και κοινωνικές προεκτάσεις.

Στην εργασία μας αντλήσαμε πληροφορίες από διαφορετικές πηγές μέσω του διαδικτύου.
Πηγές από τις οποίες αντλήσαμε πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων αποτελούν η μοριακή Αρχαιολογία ,οι Έλληνες κωμωδοί της εποχής όπως ο Αριστοφάνης και άλλοι, πολλά κεραμικά αγγεία και τα Ομηρικά έπη.
Από την Μοριακή Αρχαιολογία έχουμε ευρήματα από σπόρους στον ελλαδικό χώρο που χρονολογούνται μεταξύ 11000- 7300 π.Χ. και μας δείχνουν μία χρήση άγριων τότε φυτών όπως κριθάρι, βρώμη, φακή και μπιζέλια.
Στην Νεολιθική εποχή από οστεολογικά ευρήματα γνωρίζουμε για εξημερωμένα αιγοπρόβατα,γουρούνια και αγελάδες στη Κρήτη από το 6000 π.Χ.
Μάλιστα από τότε μέχρι σήμερα είναι διαδεδομένη η χρήση κατσικιών στη Κρήτη.
Η μοριακή Αρχαιολογία μας αποκαλύπτει πως πριν και κατά τη περίοδο του Τρωικού πολέμου στην Ελλάδα και την γενικότερη περιοχή, μαγείρευαν το κρέας με λαχανικά ή όσπρια.
Η έρευνα στο αγγείο της Μιδέας που χρονολογείται περίπου το 1340-1185 π.Χ. αποκαλύπτει ότι το φαγητό που μαγειρεύτηκε σε αυτό ήταν κρέας με ελαιόλαδα σε μια σύνθετη συνταγή.
Ο Όμηρος μας περιγράφει την περιπέτεια του Οδυσσέα με τον τσέλιγκα Πολύφημο.
Ο Όμηρος αναφέρει σαφώς τα τυριά που ωρίμαζαν στα ράφια του Πολύφημου, εκτός από λίγα που κρατούσε για το ρόφημα του.


Κατά την εποχή του Ομήρου μαθαίνουμε πως τα γεύματα ήταν τρία.
Το (άριστον), το (δείπνον) και το (δόρπον) πρωινό μεσημεριανό και βραδινό αντίστοιχα. Το τι θα έτρωγαν εξαρτιόταν από την κοινωνική τάξη που ανήκαν. Το ψωμί και το κρασί έπαιζαν κυρίαρχο ρόλο στη διατροφή όλων όπως και τα ψάρια.
Για τους πλούσιους τα γεύματα ήταν αρχοντικά. Έτρωγαν κρέας μαγειρεμένο στη σχάρα ,σε σούβλες και στις κατσαρόλες.
Ο απλός λαός περιοριζόταν σε προϊόντα από σιτάρι και κριθάρι όπως χυλοί, κουρκούτια ,ψωμί και άλλα.
Σίγουρα σε όλες τις τάξεις χρησιμοποιούσαν στα γεύματα λαχανικά ,τυριά και φρούτα εποχής ανάλογα με την περιοχή που ζούσαν .


Ηρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου